Stedendriehoek

Man (35) doodde eigen zus uit eerwraak, zegt OM

De hulpdiensten op de plek waar het gebeurde.
De hulpdiensten op de plek waar het gebeurde. © Luciano de Graaf
APELDOORN - Peshang A. (35) handelde uit eerwraak, zo stelt het Openbaar Ministerie. A. zou op 5 september van dit jaar zijn 28-jarige zus gedood hebben in Apeldoorn. De vrouw werd op klaarlichte dag in bijzijn van haar kind aangevallen.
De officier van justitie sprak dinsdag tijdens de eerste voorbereidende zitting in de rechtbank van Zutphen. De verdachte vindt die conclusie maar voorbarig.
Het slachtoffer liep met haar 3-jarige dochtertje op de Casper Fagelstraat. Ze werd van achter aangevallen en is met tientallen messteken in haar bovenlijf, hals en hoofd om het leven gebracht. Het kind bleef ongedeerd. De vrouw overleed ter plekke aan haar verwondingen.

'Vooraf uitgedokterd'

"Wat een gruwelijke eenmansdaad leek, bleek al snel een vooraf uitgedokterde, onderling veelbesproken zaak uit eerwraak te zijn", zei een van de twee officieren van justitie. De advocaat sprak dat tegen. "Het onderzoek is nog niet klaar, en dit is een van de dingen die nog moet worden onderzocht."
A. was te zien via een videoverbinding. Hij vertelde dat hij niet mee wil doen aan een psychiatrisch onderzoek. "Wat heb ik daar aan?", zei hij. "Alles wat ik tegen de politie heb verteld, is verdraaid."
Naast hem zijn er nog drie andere mannen opgepakt: een andere broer van het slachtoffer en de verdachte, die 22 januari voor de rechter zal verschijnen, en twee neven uit Duitsland. Een van de neven was ook de ex-man van het slachtoffer. Hij is onlangs overgeleverd aan Nederland, de ander wordt op 22 december naar Nederland overgebracht.
De eerstvolgende voorbereidende zitting is 4 maart.