Gelderse Vallei

Hoogbegaafde Levi (13) geeft antwoord op ingewikkelde klimaatvragen in zijn boek

Levi en zijn boek.
Levi en zijn boek. © Omroep Gelderland
BENNEKOM - De stijgende zeespiegel en het overstromen van straten. Het zijn geen zaken waar veel jonge kinderen zich druk om maken. Maar Levi Sies uit Bennekom lag er als 7-jarige al wakker van. Op advies van een schoolmeester besloot hij erover te gaan schrijven.
"Ik was als kind bang dat de straat onder water zou komen te staan", vertelt Levi, nu 13 jaar oud, op Radio Gelderland. "Ik was er toen al mee bezig. Al jong had ik interesse in de planeet waarop we leven en alles wat erbij hoort."

'Gewoon leuk om te doen'

Levi is hoogbegaafd en begon destijds voor school aan een project over klimaatverandering. Van een docent kreeg hij daarop het advies om erover te schrijven. "Ik was nooit van plan om het uit te geven. Ik vond het gewoon leuk om te doen. De ene tijd was ik wat minder aan het schrijven en op andere momenten wat meer. Een half jaar geleden besloot ik het toch eens naar een uitgever te sturen. Die hadden wel wat opmerkingen en als ik daaraan zou werken, wilden zij het wel uitbrengen."

'Hoopvol zijn'

Inmiddels is het boek Kinderen voor het klimaat er. Levi wil met het boek vooral andere kinderen informeren die zich ook zorgen maken over het klimaat.
"Kinderen hebben vaak niet genoeg informatie", vertelt Levi. "Ze weten wel dat er klimaatverandering is, maar ze weten niet hoe het werkt. Ik wil hun vragen in begrijpelijke taal uitleggen. En ik wil ook laten zien dat er zeker nog iets aan te doen is. Het is vooral belangrijk om niet bang en juist hoopvol te zijn."
Heeft Levi nog een tip voor mensen die met het klimaat begaan zijn? "Gooi niet te veel weg", zegt hij. "Een derde van al het eten wordt weggegooid. Minder voedsel verspillen kan al een grote impact hebben. En probeer niet alles nieuw te kopen. Veel spullen zijn tweedehands ook gewoon goed."
Levi presenteerde zijn boek Kinderen voor het klimaat op zijn oude basisschool.
Levi is pas 13, maar brengt nu al een boek uit