Gelderse Vallei

Hand kwijt door illegaal vuurwerk: verkoper niet verantwoordelijk

De Cobra 6 ontplofte onmiddellijk na het aansteken.
De Cobra 6 ontplofte onmiddellijk na het aansteken. © ANP
KOOTWIJKERBROEK - Een 20-jarige man uit Kootwijkerbroek die in 2021 illegaal vuurwerk verkocht aan een toen 16-jarige plaatsgenoot is niet verantwoordelijk voor het feit dat hij zijn rechterhand kwijtraakte toen de Cobra 6 ontplofte. De man heeft wel een taakstraf gekregen voor het verkopen van illegaal vuurwerk.
Op 31 december 2021 gaat het mis in Kootwijkerbroek als een groep jongeren samen komt om oud en nieuw te vieren. Het toen 16-jarige slachtoffer vraagt aan een ander een Cobra 6 - zwaar illegaal vuurwerk - die hij in zijn hand houdt, aan te steken. Dan gaat het gruwelijk mis. "Ik zag niet waar de lont zat", zegt de jongen die het vuurwerk aan wilde steken later tegen de politie.
Voordat de jongen de Cobra weg kan gooien, ontploft het vuurwerk. Zijn hand wordt volledig weggeblazen en in een straal van 20 meter worden nog resten gevonden.
De 20-jarige verkoper (toen 18 jaar) van het vuurwerk zegt dat hij dat jaar voor het laatst vuurwerk wilde afsteken. "Eigenlijk vind ik carbid veel mooier, dus ik had besloten te stoppen met vuurwerk. Maar ik wilde dan nog één keer vuurwerk afsteken, met een extra harde knal." Hij zocht iemand bij wie hij Cobra's kan kopen. "En toen heb ik gelijk ook voor wat vrienden en klasgenoten cobra's gekocht. Die heb ik doorverkocht, maar niet met veel winst." Het slachtoffer kocht 15 Cobra's van hem.

Niet verantwoordelijk

Tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak twee weken geleden draait het vooral om de vraag in hoeverre de verkoper schuldig is aan het letsel van het slachtoffer. Het Openbaar Ministerie houdt de verdachte verantwoordelijk voor dat letsel, maar de rechtbank in Zwolle ziet dat directe verband niet. Zo stak iemand anders het vuurwerk aan en zag die jongen in de schemering geen lont. Bovendien hadden beide jongeren gedronken, aldus de rechtbank.
De rechter heeft de man uit Kootwijkerbroek wel een een taakstraf van honderd uur opgelegd voor het verkopen van illegaal vuurwerk aan een minderjarige. Volgens de rechtbank staat vast dat de ontplofte Cobra door de 20-jarige man aan zijn plaatsgenoot is verkocht. En de moeder van de man, die zijn vuurwerk verstopte toen de politie hem op het spoor kwam, moet geweten hebben dat het om gevaarlijk vuurwerk ging.

Alleen maar slachtoffers

Dat de vuurwerkverkoper niet verantwoordelijk is gevonden voor het letsel van de nu 18-jarige man, betekent niet dat de rechtbank hem dat niet kwalijk neemt. "De jongen heeft zijn rechterhand verloren en kan nu niet meer het werk doen waarvoor hij studeerde", zei de rechter. Het slachtoffer wilde in de staalbouw werken. "In deze zaak zijn alleen maar slachtoffers", zei de rechter eerder.