Rijk van Nijmegen

Wel griezelen in de voortuin, maar geen kerstshow

Met Halloween mocht de poort er wel staan
Met Halloween mocht de poort er wel staan © eigen foto
BEUNINGEN - Afgelopen oktober was het huis van Corrie en Dirk het mooiste griezelhuis van Beuningen. Ze kregen overal complimenten. Na al dat griezelen wilden ze de buurt nu ook betoveren met mooie kerstversiering. Maar de gemeente gooit roet in het eten. Corrie Visser is verbijsterd: "Er dreigt nu een boete en zelfs een rechtszaak."
Vooral de poort die ze ieder jaar voor hun huis hadden bouwen, trekt altijd veel bekijks. Maar een buurman die zijn huis wilde verkopen, klaagde vorig jaar dat dat niet lukte met die poort bij de buren. Dus ging Corrie informeren of ze er inderdaad een vergunning voor nodig hadden. Dat bleek niet nodig als ze de poort niet langer dan 31 dagen lieten staan.
"Dus we hebben 'm met Halloween dit jaar weer opgebouwd. En na Halloween haalden we 'm ook weer weg. Maar voor Kerst wilden we 'm weer neerzetten en dan met een boog eronder." Maar dat mag nu dus niet meer. "Volgens de ambtenaar van de omgevingsdienst mag het niet omdat we de poort met Halloween ook al hadden staan. Maar we hebben 'm tussendoor afgebroken en hij heeft maar een paar dagen gestaan. Lang geen 31 dagen. Ze dreigen met een rechtszaak dus we durven nu eigenlijk nog niks in de voortuin te doen," aldus Corrie.

Regels zijn regels

Of er inderdaad wordt gedreigd met boetes en rechtszaken? "Dat is onzin. De omgevingsdienst, het ODRM, kan niet eens dreigen met een rechtszaak. Het enige dat ze hebben gezegd is dat ze gaan handhaven." zegt een woordvoerder van de gemeente.
"De omgevingsdienst is ook bij die mensen thuis geweest en heeft het echtpaar de regels uitgelegd. Ze hebben met Halloween al iets opgetuigd en dat mag dus dit jaar gewoon niet nog een keer. Dat hebben we ook per brief laten weten. Ze weten er dus van. We snappen dat ze teleurgesteld zijn, maar dit zijn nu eenmaal de regels."
"We kunnen er nog tegen in beroep gaan," zegt Dirk. Maar echt veel hoop geeft hem dat niet. Want het is eigenlijk geen optie voor het echtpaar. "Dat duurt 18 weken. Dan is het straks al Pasen." De vrolijke kerstsfeer is dan ook ver te zoeken bij de Vissers. "Het is triest dat de gemeente zo kinderachtig is," aldus Corrie.