Rivierengebied

Komst defensieradar Herwijnen onzeker, Eerste Kamer wil uitstel

De SMART-L-radar van Defensie in het Friese Wier.
De SMART-L-radar van Defensie in het Friese Wier. © ANP
HERWIJNEN - Dorpsbewoners verzetten zich al jaren tegen de militaire radartoren die het ministerie van Defensie in Herwijnen wenst te plaatsen. Een stemming om te wachten met het vergunningsproces totdat geluidsproblemen bij een soortgelijke radar in Friesland voorbij zijn, haalde dinsdag in de Eerste Kamer een ruime meerderheid.
Een nieuwe radar is volgens Defensie nodig om het luchtruim goed in de gaten te kunnen houden. In 2022 hakte het ministerie de knoop door: Herwijnen was daarvoor de meest geschikte plek. Maar buurtbewoners zitten niet te wachten op de komst van het radarstation en maken al enkele jaren bezwaar. Zij vrezen onder meer stralingsschade en geluidsoverlast.
De vergunningsprocedure zou eigenlijk op 8 december starten, maar het proces werd voor die tijd stilgezet. Eerste Kamerlid Rik Janssen (SP) diende drie dagen daarvoor namelijk een motie in. Daarmee verzoekt hij de regering om te wachten tot de geluidsproblemen bij een soortgelijke radar in het Friese Wier zijn opgelost. Dinsdag werd de motie met een ruime meerderheid aangenomen. Alleen VVD en JA21 waren tegen.

Koepel eromheen

In Wier wordt er ‘s avonds en ‘s nachts niet aan de geluidsnormen voldaan. Daarom komt er een koepel om die radar heen. Ook wordt de aandrijving van de radar veranderd. De senaat wil nu dus dat Christophe van der Maat, de staatssecretaris van Defensie, afwacht of die ingrepen voldoende zijn.
Senator Janssen greep tijdens het debat van 5 december terug op uitspraken van staatssecretaris Van der Maats voorganger, Barbara Visser. Zij heeft gezegd dat geluidsmetingen bij de Friese radar gebruikt zullen worden als onderbouwing voor de vergunningaanvraag voor een tweede radar. Volgens Van der Maat kan de vergunning best worden aangevraagd en kunnen de resultaten van de meting in Wier later in het proces zorgen voor aanpassingen aan het ontwerp voor Herwijnen.
Ruben van der Horst van de stichting Niet Nog Een Radar is blij, maar niet verrast. "Gezien het aantal partijen dat de motie ondertekende, hadden we het verwacht. Het is natuurlijk heel vreemd dat een staatssecretaris een bouwvergunning aanvraagt voor een radar waarvan ze niet weten of hij qua geluid wel gaat voldoen."

Stichting is nog niet klaar

Volgens Van der Horst is de kous hiermee nog niet af. "We staan recht tegenover elkaar. We gaan op basis van wat er nu ligt zienswijzen indienen, zodat Defensie zich gaat afvragen: moeten we dit nou wel doen? Als het aan ons ligt, komt hij er helemaal niet."