Rivierengebied

Curling met een fluitketel: 'Lachen, gieren, brullen'

Fluitketelschuifsport in Druten.
Fluitketelschuifsport in Druten.
DRUTEN - Een soort jeu de boules, maar dan op ijs met loodzware stenen: dat is de olympische sport curlen. In Druten pakken ze het iets anders aan, daar schuiven fluitketels over het ijs. En dat is lachen, gieren, brullen.
"De bedoeling van het spel is om zo veel mogelijk eigen fluitketels bij elkaar op de witte stip verderop het ijs te krijgen", legt een speler uit. Ook kan de eigen team-fluitketel die van de andere partij wegkaatsen. Althans: als dat lukt, want dat blijkt nog knap lastig.
De fluitketel moet dus, met de juiste snelheid, door de speler weggeschoven worden over het gladde ijs en naar het meest ideale punt. Dat is niet geheel zonder risico, er is ook kans op blessures. "Ja", beaamt een speler, "je kunt uitglijden of een fluitketel tegen iemand laten botsen, per ongeluk."
Op de vraag of ze lang heeft moeten trainen, bevestigt ze lachend: "Ja! Vorige week iedere dag, in de keuken."

'Lachen, gieren, brullen'

In Druten strijden verschillende teams met fluitketels in de eigen kleur tijdens de voorrondes van het Fluitketelkampioenschap Maas & Waal 2023. Zijn ze in Druten professionals in het fluitketelschuiven?
"Nou, niemand is er echt goed in. Het is natuurlijk een kampioenschap met een knipoog. We doen dit in het dagelijks leven niet, maar het is wel lachen, gieren, brullen", aldus een speler.
De finale is donderdag 28 december. De prijs? De droom van iedere fluitketelschuiver: de Gouden Fluitketel.
Fluitketelschuiven is zo makkelijk nog niet.