Stedendriehoek

Deze vuurwerkverkoper doet ondanks het afsteekverbod goede zaken

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. © ANP
APELDOORN - Ed Raket uit Apeldoorn is nog steeds allesbehalve blij met het vuurwerkverbod in Apeldoorn. Toch doet de vuurwerkspeciaalzaak naar eigen zeggen nog steeds goede zaken. Dat is tegen het zere been van onder meer de Partij voor de Dieren uit Apeldoorn. "De handhaving laat zeer te wensen over."
"Vorig jaar hebben we ondanks het verbod het beste jaar ooit gehad", zegt Nathalie de Vries, eigenaar van Ed Raket. En ook dit jaar zegt de verkoper niet veel te merken van het verbod. Althans, in verkoopcijfers. "We krijgen alleen heel veel berichten van inwoners dat ze het belachelijk vinden, mensen willen ons daarom juist nu steunen."
De verkoper is nog steeds van mening dat een verbod averechts werkt. "Het blijft een onzinnig besluit. De politiek moet optreden tegen het illegale vuurwerk dat wordt afgestoken buiten de toegestane afsteektijden, daar ergeren wij ons ook aan. Maar verbied niet het goedgekeurde consumentenvuurwerk waar mensen zo veel plezier aan beleven", aldus De Vries.

Handhaving

In 2021 stemde een meerderheid van de gemeenteraad van Apeldoorn in met een verbod op het afsteken van vuurwerk. CDA, 50PLUS, SGP, GroenLinks, ChristenUnie, NDA, Verenigde Senioren Partij, Partij voor de Dieren en de PvdA lagen destijds allemaal op één lijn en stemden voor het verbod.
De VVD, Groei en Toekomst, SP, GemeenteBelangen en Lokaal Apeldoorn stemden tegen. Het grootste bezwaarpunt van deze partijen was dat onder meer de politie destijds al aangaf dat een vuurwerkverbod niet te handhaven is. Tijdens de vorige jaarwisseling bleek dat te kloppen: in aanloop naar Nieuwjaarsnacht werden er veertien waarschuwingen uitgedeeld en tijdens de jaarwisseling werd niet gehandhaafd op het verbod.

Veel tegenstand

Het verbod lijkt dus een wassen neus. Toch zijn meerdere partijen die in 2021 vóór het verbod stemden, nog steeds erg blij met deze beslissing. "Wij staan nog steeds achter het besluit dat genomen is. Kijkende naar de oud en nieuwviering, die op veel plekken onrustig verloopt, is het tijd om na te denken over hoe het ook anders kan", aldus Alinda Fredriks, raadslid van CDA.
Ze vergelijkt het verbod op vuurwerk met het verbod op roken in de openbare ruimte. "In het begin was er veel tegenstand, hield men zich niet aan de regels en ook hierbij was handhaving niet altijd makkelijk. Toch gebeurt het nu nauwelijks meer. Verandering van gedrag heeft tijd nodig."

Landelijk verbod

Ook Arjan Groters (Partij voor de Dieren) is nog steeds te spreken over het ingestelde verbod. "Wij zijn nog steeds blij en trots dat de gemeente Apeldoorn een afsteekverbod heeft. Waar de landelijke politiek zijn verantwoordelijkheid telkens niet neemt, is het goed dat we dat hier ter plekke wel gedaan hebben. Bovendien is een meerderheid van de Nederlanders - net als de Apeldoornse bevolking - voor een verbod."
Volgens het raadslid is het wel de hoogste tijd dat er dit jaar echt eens gehandhaafd wordt. "De handhaving laat zeer te wensen over. Alleen het geven van waarschuwingen gaat niet bijdragen aan handhaving van het verbod. Het is nu, twee jaar na invoering, hoogste tijd dat er echt gehandhaafd gaat worden. De tijd van waarschuwen is voorbij."

Lange adem

Henk Veneman (GroenLinks) vindt dat vuurwerkverkoper Ed Raket een volstrekt verkeerde voorstelling van zaken geeft. Hij betwijfelt of de handelaar echt zulke goede zaken gedaan heeft. "Het is roepen vanuit het belang van de vuurwerkhandel en niet onderbouwd door cijfers vanuit onderzoek. Er zijn geen verkoopcijfers gepubliceerd."
Hij maakt de vergelijking met roken en verwacht dat een vuurwerkvrij Apeldoorn een weg van de lange adem is. "We hoopten natuurlijk dat er landelijk ook een kentering zou komen en er een nationaal verbod op afsteken van consumentenvuurwerk zou komen. Dat is er nog niet zo, helaas. Wel is er nu een handvat om in extreme situaties op te treden."
De partijen verwachten dat er ook dit jaar - ondanks het verbod - wederom vuurwerk zal worden afgestoken in Apeldoorn tijdens de jaarwisseling.
Bekijk de video:
Ondanks afsteekverbod doet deze vuurwerkverkoper goede zaken