Gelderse Vallei / Rijk van Nijmegen

Rob de Nijs werd vaak gegoogeld: dit is waarom

Rob de Nijs tijdens een van zijn laatste concerten.
Rob de Nijs tijdens een van zijn laatste concerten. © ANP
BENNEKOM - Met oud en nieuw in zicht heeft het Amerikaanse techbedrijf Google de meest opvallende zoekopdrachten van het jaar op een rijtje gezet. Zanger Rob de Nijs voert de lijst aan als meest gegoogelde Nederlander. En dat is niet gek, want 2023 was voor de legendarische artiest uit Bennekom een jaar met pieken en dalen.
De zanger was in de jaren 70 en 80 mateloos populair dankzij hits als Malle Babbe, Jan Klaassen De Trompetter en Banger hart. Sinds een paar jaar lijdt De Nijs aan de ziekte Parkinson. In 2022 gaf hij een groot afscheidsconcert in de Ziggo Dome.
Maar ook na zijn afscheid beheerste de zanger regelmatig het nieuws. In 2023 zijn drie grote pieken in zijn populariteit bij de zoekmachine te zien.

April: in het ziekenhuis

In april belandt De Nijs in het ziekenhuis met ademhalingsproblemen. Zijn toestand is kritiek, zeggen betrokkenen. Zijn vrouw Henriëtte doet een emotionele oproep aan fans en sympathisanten om een kaars voor het raam te zetten. Dit verwijst naar het lied Zet een kaars voor je raam, een single van De Nijs uit 1975.
Massaal googelen mensen zijn naam. Vooral 'Rob de Nijs update' en 'Is Rob de Nijs nog in leven' zijn populaire zoekopdrachten.
Na een week meldt zijn vrouw Henriëtte dat Rob uit de gevarenzone is. In mei verlaat hij het ziekenhuis en vertrekt naar een revalidatiecentrum. Na bijna 100 dagen mag hij op 28 juli weer naar huis.

Augustus: afscheidsconcert op tv

In de zomer is het afscheidsconcert van de muzieklegende op tv te zien. Maar liefst 1,2 miljoen mensen kijken ernaar en zijn geroerd, zo blijkt uit honderden reacties op X. Bevriende artiesten als Paskal Jakobsen, Claudia de Breij, Trijntje Oosterhuis en Danny Vera spelen mee. Over het concert wordt nog dagenlang gesproken. Ook de herhaling, een paar dagen later, trekt een half miljoen kijkers.
Vooral het moment dat Rob zich tijdens het lied Tegen beter weten in verslikt en moet pauzeren, raakt de kijkers. "Even stoppen", stamelt hij. "De tranen lopen over mijn wangen, maar dat is ook omdat het mijn laatste voorstelling is." Hij hervat het nummer en maakt het af, onder luid applaus van vele duizenden fans.

Ook de muziek van Rob de Nijs was in 2023 populair. Het liedje Zonder jou is de snelste stijger. Ook op Vanaf vandaag, De Pieper en Zo zal het zijn wordt veel gezocht. Dat laatste liedje gaat over het einde van het leven. Ook in Vlaanderen is er online interesse in zijn muziek.

Oktober: Televizier-Ring

In oktober tikken mensen weer massaal de naam van de muziekgrootheid in de zoekmachine. De emotionele registratie van het afscheidsconcert was zo populair dat de uitzending wordt genomineerd voor een Televizier-Ring. Dat is een van de meest belangrijke prijzen in het Nederlandse televisielandschap.
Op 12 oktober neemt Robs vrouw de prijs in ontvangst. Rob zelf is helaas te ziek om bij het Gouden Televizier-Ring Gala aanwezig te zijn. "Prachtig omdat het levenswerk van Rob in al zijn kwetsbaarheid zo veel mensen heeft geraakt", zegt Henriëtte op het podium. "Dat is waar het volgens Rob om gaat: mensen in het hart raken."

Populair in Friesland en Bennekom

Friesland was de provincie waar het afgelopen jaar het meest naar Rob de Nijs werd gezocht, in de plaats Lemmer in het bijzonder. Maar ook in zijn woonplaats Bennekom werd er veel naar hem gegoogeld.
Opmerkelijk genoeg is De Nijs het populairst in Groesbeek. Maar dat komt mogelijk doordat daar nóg een zanger woont met de naam Rob de Nijs.