Arnhem en omstreken

Sarah ging niet naar Tweede Kamer.... maar nu toch wél

Sarah Dobbe is binnenkort Tweede Kamerlid.
Sarah Dobbe is binnenkort Tweede Kamerlid. © RTV Connect
ARNHEM - Zesde stond ze, op de SP-kandidatenlijst van de Tweede Kamerverkiezingen. En dus zag de Arnhemse Sarah Dobbe de eer aan zich voorbij gaan, want vijf zetels bleek vorige maand tijdens de verkiezingen het maximaal haalbare voor de SP. En tóch is er nu ineens plek voor Dobbe in het hart van de Nederlandse democratie: de Tweede Kamer in Den Haag.
Het nieuws moet zondag nog steeds een beetje doordringen tot Sarah Dobbe (44). Door het dit weekend aangekondigde vertrek van Lilian Marijnissen als partijleider en Kamerlid, komt er een SP-zetel vrij. En Dobbe gaat die zetel innemen, zegt zij zondag tegen Omroep Gelderland.
"Lilian en de fractie hebben mij hierover benaderd en ik ga het natuurlijk doen, al voelt het wel een beetje dubbel en verdrietig. Lilian is een hele fijne en aardige persoon. Door haar vertrek kom ik nu in de Tweede Kamer, maar ik was daar liever gekomen doordat de SP veel meer stemmen had gekregen." Een wijntje om het te vieren, gaat er dan ook niet open in huize Dobbe.
De Arnhemse was de afgelopen vijf jaar gemeenteraadslid in haar stad, maar maakt dus de overstap naar de landelijke politiek. De nieuwe Kamerleden zijn vorige week geïnstalleerd. Daarvan kwamen er tien uit Gelderland, maar dat worden er dus elf. De installatie van Dobbe volgt op korte termijn, misschien al komende week of de week erna. "Ik hoor daarover nog meer, maar het proces is in gang gezet. Ik moet veel formulieren invullen."
Haar plek in de Arnhemse gemeenteraad geeft Dobbe op, al mag ze de functies volgens de regels combineren. "Maar dat doe ik dus niet, want ik wil recht doen aan mijn plek in de Tweede Kamer. De kans is heel groot dat we een heel rechts kabinet krijgen, dus het is aan de SP om het socialistische geluid te laten horen."
De SP moet echter aan bak om de gunst van de kiezer, want de partij had eerder nog negen zetels in plaats van de huidige vijf. Ook bij eerdere verkiezingen verloor de partij steeds. Dat was voor Lilian Marijnissen aanleiding om haar vertrek aan te kondigen.