Stedendriehoek

'Snertwandeling' tegen eenzaamheid en verlies: 'Alleen zijn is niet gezond'

Eric Romijn geniet van zijn kop soep.
Eric Romijn geniet van zijn kop soep. © Floyd Aanen
UGCHELEN - December zou voor iedereen een feestmaand moeten zijn. Helaas is dat voor veel mensen - vooral alleenstaande 50-plussers - niet het geval. Dat zeggen de mensen achter de social-app Klupp. Daarom hield Klupp zondag de Nationale Snertdag om mensen bij elkaar te brengen.
Gezellig samen wandelen en daarna snert eten. De 76-jarige Eric Romijn uit Radio Kootwijk organiseert een snertwandeling tegen de eenzaamheid via de app. Hij is hier mee begonnen sinds zijn vrouw vorig jaar is overleden. "Het wandelen heeft mij geholpen om het verlies van mijn vrouw te verwerken."

'Ik wilde weer naar buiten'

Zondagmorgen verzamelen senioren die zich hebben ingeschreven in het Ugchelse bos: "Het is voor mij ook een beetje rouwverwerking. Als je alleen thuiskomt dan ben je eenzaam. Maar tijdens het wandelen met anderen voel ik mij niet eenzaam", zegt Romijn. Hij is niet alleen: "Mijn vrouw is een jaar geleden overleden. Ik bleef maanden alleen thuiszitten maar ik wilde toch weer naar buiten. Alleen zijn is niet gezond", zegt Bert van der Kamp.
Maar niet iedereen loopt mee om een verlies te verwerken. "Ik loop mee omdat ik geen hond heb en alleen niet durf te lopen in het bos", zegt een vrouw die vooraan loopt. En na afloop van de wandeling natuurlijk een lekker kopje snert eten met z'n allen: "Hij smaakt heerlijk!"
Wandelen tegen eenzaamheid