Gelderse Vallei

Zeilcomputer kiest het ruime sop, met dank aan Annemijn

Kinderen leren een computer zeilen
Kinderen leren een computer zeilen © MARIN (bewerkt door Omroep Gelderland)
WAGENINGEN - Intelligent, dat is de 10-jarige Annemijn zeker. En toch gebruikte ze voor werkstukken in groep 7 ook wel eens kunstmatige intelligentie in de vorm van ChatGPT. Samen met haar broer Berend-Jan stond ze een jaar geleden met dank aan kunstmatige intelligentie zelfs aan de basis van een wereldprimeur in de scheepvaart. In Wageningen leerden ze een computer zelfstandig zeilen.
Na een jaar hard studeren heeft de computer onlangs succesvol een eerste examen afgelegd in het waterbassin van het Wageningse onderzoeksinstituut MARIN. De knappe koppen van het maritieme onderzoeksinstituut spreken over een cruciale doorbraak, die nodig is vanwege de drukte op zee en de vervuiling.
"Het wordt drukker op zee met vrachtschepen en er komen steeds meer windmolenparken bij. Maar de scheepvaart is ook vervuilend en moet verduurzamen”, vertelt Hannes Bogaert van MARIN. Cijfers laten zien dat de scheepvaart goed is voor bijna 3 procent van alle CO2-uitstoot op aarde.

Varen met schone wind

Vrachtschepen varen al met alternatieve brandstoffen, maar straks ook op schone wind, aldus Bogaert. "Door deze nieuwe technieken krijgen de bemanning én de ontwerpers van de schepen extra taken en uitdagingen. Daar hebben ze hulp bij nodig en die willen wij bieden met kunstmatige intelligentie.”
Maar voor het zover is moet de computer eerst de techniek leren. En precies op dat vlak komen de fanatieke zeilers Annemijn en Berend-Jan om de hoek kijken. “Zij begrijpen misschien niet helemaal hoe de fysica van de wind werkt, maar ze proberen dingen gewoon uit", vertelt Bogaert. "En juist dat proberen is een belangrijk onderdeel van kunstmatige intelligentie. Een computer wordt beter door te leren van zijn fouten.”
In onderstaande video zie je hoe de Annemijn en Berend-Jan hun zeilkunsten vertonen in het waterbassin bij MARIN. Ook zie je de zeilcomputer met kunstmatige intelligentie in actie.
Wereldprimeur: kinderen leren computer zelfstandig zeilen met AI