Arnhem en omstreken

Goede vriend overleden flatbewoner: 'Heel erg dat hij zo jong is gestorven'

Goede vriend Nico Reijsdijk en de woning van het slachtoffer.
Goede vriend Nico Reijsdijk en de woning van het slachtoffer. © Omroep Gelderland / Persbureau Heitink
ARNHEM - Bij een woningbrand in de John Lennonstraat in Arnhem kwam zaterdag een man om het leven. Medeflatbewoners werden in het holst van de nacht geëvacueerd. Ook goede vriend en buurtbewoner Nico Reijsdijk keek toe hoe de woning van zijn vriend werd geforceerd. "Ze trokken hem naar buiten, ze probeerden hem te reanimeren, maar hij was al overleden."
Nico was goed bevriend met Steven, het slachtoffer. Ze zagen elkaar elke dag. "De nacht voordat Steven overleed, hebben we samen nog een sigaretje gerookt en een glaasje whisky gedronken, zoals we dat vaker deden. Dan belde Steven me op en vroeg of ik een 'drankie' wilde doen", memoreert hij zijn vriend van Surinaamse afkomst.
Hij verzucht: "Maar ja, nu kan dat niet meer, want hij is er niet meer. Het is echt verschrikkelijk dat hij zo jong aan zijn einde is gekomen. Hij was nog geen 30 jaar oud."

'Hij was al overleden'

In de nacht van vrijdag op zaterdag sloeg een buurman van Steven rond 01.20 uur alarm vanwege het gepiep van een rookmelder. De buren konden geen contact krijgen met de man, waarna ze 112 belden. Ook Reijsdijk kreeg een melding op zijn telefoon van de brand in zijn straat. Hij haastte zich snel naar buiten. Daar zag hij dat de brandweer voor de deur van de woning van zijn goede vriend stond.
"Ze forceerden zijn deur, waarbij een enorme rookwolk vrijkwam. Ook hoorde ik dat de brandweer sprak over 'het slachtoffer'." De brandweer trof in de woning tijdens het blussen het levenloze lichaam van flatbewoner Steven aan. "Ik zag hoe ze hem naar buiten trokken, hem probeerden te reanimeren, maar dat ging niet. Hij was al overleden."

Vriendelijk en behulpzaam

Al snel na het ontstaan van de brand stond de halve buurt buiten in de John Lennonstraat, zegt Reijsdijk. "De straat was behoorlijk in shock. Alle buren werden uit hun woningen gehaald. Iedereen stond 's nachts op straat toe te kijken. Er was een hoop commotie om iets verschrikkelijks."
Al snel stond de straat vol: drie brandweerwagens en politieauto's, twee ambulances en een traumahelikopter werden opgeroepen. "Maar die was niet meer nodig. Hij was al overleden. Kort daarna kwam de begrafenisondernemer om hem op te halen", vertelt Reijsdijk.
Hij noemt het een 'rotbegin' van het weekend. "Het is verschrikkelijk dat Steven dit is overkomen. Hij was heel vriendelijk." Ook herinnert hij zich Steven als een heel behulpzaam persoon. "Ik ben anti-spinnen", legt hij uit. "Als er bij mij spinnen bij de deur zaten, kwam Steven speciaal daarvoor langs en haalde ze weg. Of soms deed hij de boodschapjes voor je. Hij deed alles voor de buurt. Het is heel erg dat hij zo aan zijn einde heeft moeten komen."

'In- en intriest'

Sinds diep in de nacht zijn de hulpdiensten al bezig met de woning. Zo nu en dan lopen buurtbewoners langs om zelf een kijkje te nemen op de plek van de brand, die waarschijnlijk een noodlottig ongeval is geweest. Een buurtbewoner is op zaterdagochtend gaan kijken, nadat ze over de brand las op sociale media: "Je wordt nieuwsgierig, omdat het in je wijk is. Daardoor komt het opeens heel dichtbij. Dat is wel schrikken, ook omdat ik zelf altijd bang ben geweest voor brand. Ik vind het in- en intriest voor de nabestaanden en de buren", verzucht ze.

Kortsluiting

De politie sluit brandstichting uit, en vermoedt dat iets in de woning vlam heeft gevat of kortsluiting heeft gemaakt. Deze zaterdag deed de brandweer aanvullend onderzoek naar de oorzaak. Ook vindt er buurtonderzoek plaats, om te achterhalen of er eerder is gerept over brandveiligheid van de woning, dat meldt de politie.
Lees hier meer en bekijk de video van de brand: