liveblog | 9 december 2023

Boom valt op snelweg • activisten bij tankstation

Actueel 112-nieuws uit Gelderland lees en zie je in onderstaand liveblog. Je vindt hier een overzicht van ongelukken, branden en misdrijven in onze provincie.
Laatst bijgewerkt: 9 december 2023, 16:57 uur
16:57

Boom valt op snelweg

De boom viel deels op de A50 tussen Vaassen en Epe.
De boom viel deels op de A50 tussen Vaassen en Epe. © Persbureau Heitink
De brandweer is zaterdagmiddag in actie gekomen, nadat tussen Vaassen en Epe een boom langs de A50 op de snelweg viel. Dat kwam waarschijnlijk door stormschade, zegt een 112-verslaggever die naar de plek ging waar het gebeurde. Een automobilist die over de A50 reed raakte de boom en verloor door de klap een deel van de voorbumper.
Brandweermedewerkers hebben de boom van de snelweg gehaald, in stukken gezaagd en in de berm over de vangrail gelegd. Tijdens de afhandeling van het incident sloot Rijkswaterstaat één rijbaan en de vluchtstrook af voor het overige verkeer. Dat leidde tot een file met een vertraging van een kwartier tot een halfuur.
De auto die de boom raakte, moet worden afgesleept door een bergingsbedrijf. Zover bekend raakte de bestuurder niet gewond.
15:03

Activisten blokkeren tankstation

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) hebben zaterdagmiddag een tankstation bezet. Op de oprit van het TotalEnergies-tankstation aan de Neerbosscheweg te Nijmegen staan tientallen demonstranten. Zij houden een felrode banner omhoog waarop de tekst 'New oil pipeline in Uganda? Totally stupid idea' prijkt.
Daarmee protesteren ze tegen de bouw van een 1400 kilometer lange oliepijplijn in Afrika. Dit heet de de East African Crude Oil Pipeline. Oftewel de EACOP, wat ook op het spandoek te lezen valt: '#STOPEACOP'.
Daarmee gaat veel natuur ten gronde en wordt het leefgebied van diersoorten zoals de olifant, chimpansee en neushoorn verstoord. Ook zou de oliepijplijn jaarlijks miljoenen tonnen CO2 uit gaan stoten wanneer deze af is, weet XR. Het project van TotalEnergies druist daarmee in tegen het Klimaatakkoord van Parijs, waarin is afgesproken juist het gebruik van olie en andere fossiele brandstoffen te verminderen. Volgens de groep is de pijpleiding 'slecht voor iedereen behalve voor de portemonnee van TotalEnergies.'
Op de vraag hoe lang de demonstranten het tankstation zullen blokkeren, antwoordt de woordvoerder stellig: 'Zo lang als het nodig is.'
14:30

Fietser aangereden

Op de Nieuwe Tielseweg ter hoogte van tankstation Dijkhuizen in Tiel is zaterdagmiddag rond 14.00 uur een fietser aangereden door een personenauto. De fietser kwam op het wegdek terecht en is met onbekende verwondingen door de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De opgeroepen traumahelikopter kon worden geannuleerd.
Bij een ongeval in Tiel raakte een fietser gewond.
Bij een ongeval in Tiel raakte een fietser gewond. © Persbureau Heitink
13:00

Overval in Tiel

Personeel van een meubelzaak in Tiel is zaterdagochtend opgeschrikt door een overval. De politie hield vier verdachten aan. Lees hier meer.
De politie kwam met meerdere wagens op de melding van een overval in Tiel af.
De politie kwam met meerdere wagens op de melding van een overval in Tiel af. © Persbureau Heitink
07:15

Man overlijdt bij woningbrand

Een inwoner van Arnhem is in de nacht van vrijdag op zaterdag overleden bij een woningbrand aan de John Lennonstraat. Dat meldt de politie.
Ondanks de inzet van hulpdiensten kon de inwoner van Arnhem niet meer worden gered.
Ondanks de inzet van hulpdiensten kon de inwoner van Arnhem niet meer worden gered. © Persbureau Heitink
07:00

Woningen ontruimd bij brand

Meerdere woningen zijn ontruimd bij een felle woningbrand in de Stadhouderstraat in Arnhem, in de nacht van vrijdag op zaterdag. De brandweer werd gealarmeerd omstreeks 3:50 uur en was snel ter plaatse. Vanwege de intensiteit van de brand schaalde de brandweer snel op en zette meerdere blusvoertuigen en een hoogwerker in.
Dikke rookwolken hingen over de straat, dit zorgde voor overlast voor de buurtbewoners. Als voorzorgsmaatregel werden diverse omliggende woningen ontruimd, enige tijd later konden de omwonenden weer terugkeren naar hun huizen. De bewoner van de getroffen woning was niet thuis tijdens het uitbreken van de brand. De oorzaak van de brand wordt nog onderzocht.
De brandweer moest een hoogwerker inzetten bij de bluswerkzaamheden.
De brandweer moest een hoogwerker inzetten bij de bluswerkzaamheden. © Persbureau Heitink