Arnhem en omstreken

Arnold kan na vijftien jaar eindelijk zijn stageproject afronden

ARNHEM - In 2008 komt Arnold Sprakel als student voor het eerst in aanraking met Buitenplaats Koningsweg, tussen Arnhem en de Veluwe. Ooit waren op die plek Duitse soldaten gelegerd en daarna het Nederlandse leger, maar in 2008 is het een vervallen terrein geworden. Het bedrijf waar Arnold stageloopt, mag een plan maken voor de ontwikkeling van het terrein. Nu, vijftien jaar later, is het een woon-werklocatie geworden voor kunstenaars en creatievelingen.
Al bij de start in 2008 is duidelijk dat het gaat om een bijzonder project. Je hebt niet alleen te maken met het bouwrijp maken van de grond en er nieuwe gebouwen op zetten: op deze plek komt alles samen. Archeologie, rekening houden met de natuur, stikstof en niet te vergeten het opruimen van explosieven.
Daarnaast staat het terrein ook vol met bijzondere gebouwen. Aan de ene kant heb je de bunkerboerderijen, aan de andere kant de grote gebouwen waar de 'Blitzmädel' tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleven. Deze Duitse dames werkten een stukje verderop in de gigantische Diogenesbunker. Vanuit daar werd de Duitse luchtverdediging gecoördineerd.
De historische gebouwen zijn inmiddels voor het grootste deel in oude glorie hersteld. Daarnaast zijn minder mooie gebouwen verdwenen, zoals de sporthal. Ook is asfalt weggehaald en natuur voor in de plaats gekomen. En zo is dit sombere, grijze terrein veranderd in een levendige plek waar architectuur en natuur samen gaan.

Eindelijk klaar

Arnold was vijftien jaar geleden nog stagiair, maar trad later in dienst bij het bedrijf. In het programma Van Bunker naar Buitenhuis kijkt hij vol trots om zich heen en loopt hij over 'zijn' Buitenplaats. Zijn stageproject is eindelijk afgerond.
Kijk de aflevering hier terug:
Van Bunker naar Buitenhuis