nieuws

Hier kun je komende tijd verlichte trekkers tegenkomen

Verlichte trekker tijdens een tocht in 2022
Verlichte trekker tijdens een tocht in 2022 © Omroep Gelderland
De komende weken rijden er op verschillende plekken in Gelderland verlichte trekkers. Een traditie die tijdens de coronaperiode is ontstaan.
"Na het succes van voorgaande jaren hebben we dit jaar besloten om voor de vierde keer de Verlichte Trekker-Kerst Route op te zetten", laat organisator Albert Markerink van de agrarische actiegroep Voll Gass weten. De boeren die bij deze organisatie zijn aangesloten, rijden op 22 en 23 december met hun verlichte trekkers onder meer door Lochem, Loo en Ruurlo.
"In de donkere dagen voor kerst wordt deze actie uitgevoerd om onder anderen de bewoners en het personeel van verzorgingshuizen, verpleeghuizen, seniorenwoningen en woongroepen voor mensen met een beperking, een hart onder de riem te steken en een lichtje te brengen in een tijd waarin dat zeer welkom is", zegt Markering.
Op zaterdag 16 december gaat ook in Putten een zestigtal trekkers langs zoveel mogelijk verzorgingshuizen. "We vinden het leuk om die mensen een leuke avond te verzorgen", zegt Julia Geurt, één van de organisatoren.

Kinderhospice

In de regio Stroe en Barneveld pakken de boeren het dit jaar wat anders aan. "Normaal brengen wij kerstpakketten rond met daarin streekproducten. Maar nu gaan we het anders doen. Dit jaar gaan we niet langs verzorgingshuizen, maar naar een kinderhospice", vertelt organisator Gert Jan Brouwer. De verlichte trekkers rijden hier op woensdagavond 27 december.

Ontstaan

Het eerste idee voor de lichtjestocht ontstond drie jaar geleden in Raalte (Overijssel) na een demonstratie tegen de lage melkprijzen. De initiatiefnemers wilden iets leuks doen voor de burgers, omdat die last hadden van de boerenacties.
Op sommige plekken is er na afloop van de tocht een feest en/of een wedstrijd voor de mooist versierde trekker.