Arnhem en omstreken

Tandzorg bij ouderen 'vaak ondergeschoven kindje'

Extra zorg voor ouderen bij deze tandartsen
Extra zorg voor ouderen bij deze tandartsen © Omroep Gelderland
ARNHEM - We worden steeds ouder en waar mensen vroeger met 50 jaar allemaal een kunstgebit hadden, hebben we tegenwoordig vaak onze eigen tanden en kiezen nog. Dat is mooi, maar dat eigen gebit moet wel verzorgd worden en daar gaat het vaak mis, zagen ze bij tandartsenpraktijk Tandpark in Arnhem. Tandarts Yelly van der Brugge: "Mondzorg bij ouderen is vaak een ondergeschoven kindje"
"We merkten dat ouderen uit het zicht raakten", zegt Van der Brugge. "Ze gaan bijvoorbeeld naar een verpleeghuis of worden afhankelijk van mantelzorg en gaan minder goed voor zichzelf zorgen."
Dat moest anders en dus zetten ze een speciaal team op voor tandartszorg voor ouderen met mensen die zich gespecialiseerd hebben in hoe ze ouderen het best kunnen benaderen. Ook de mondzorg voor ouderen is anders. "Soms maak je dan andere keuzes. Als iemand op leeftijd is en de achterste kies is ontstoken dan kun je een zware wortelkanaalbehandeling gaan doen, maar soms is dat voor een patiënt van 80-plus veel te ingrijpend. Dan kun je - in overleg met de patiënt - beter besluiten om die kies te trekken."

Medicijnen kunnen invloed hebben op het gebit

Ook de combinatie met medicijnen zorgt vaak voor problemen. "Daardoor kan je een droge mond krijgen terwijl speeksel juist een neutraliserende werking heeft op bacteriën. Daardoor zie je dat het gebit heel snel achteruit kan gaan." En als het gebit achteruitgaat en kauwen bijvoorbeeld moeilijk wordt, kan dat zelfs leiden tot ondervoeding. "Als mensen niet goed meer kunnen aangeven wat er aan de hand is en pijn bij het kauwen krijgen, gaan ze ook minder eten."
De tandartsenpraktijk heeft daarom ook een speciaal ouderenspreekuur. Daar gaat het allemaal net anders. Tijd is een belangrijke factor hier. "Geen spoor van haast bij de tandartsen", zegt patiënt Henk Verhoeven vanuit zijn stoel. Ruimte is er ook meer. Bij een behandelkamer verderop zie je hoe de scootmobiel gewoon naast de behandelstoel past.
En voor ouderen die niet meer zelf naar de praktijk kunnen komen, hebben ze zelfs een mobiel team dat naar de ouderen toegaat. Een mini-tandartsstoel en een kleine unit met de nodige apparatuur kan worden meegenomen bij een huisbezoek.
Deze tandarts is speciaal voor ouderen