Gelderse Vallei

Paarden aangevallen, 'vermoedelijk door wolf'

Het paard na de aanval.
Het paard na de aanval. © Wendela Schlimmer
EDE - In de nacht van woensdag op donderdag zijn in het bosgebied tussen Ede en Wekerom twee paarden aangevallen. Eigenaresse Wendela Schlimmer vermoedt dat een wolf de dader is.
De aanval gebeurde midden in de nacht, vertelt Wendela. De politie belde haar donderdagochtend met de mededeling dat haar paarden uit de wei waren gevlucht.
"Ze liepen in een groot weiland met een grote schuilstal", zegt Wendela. "De paarden zijn uit angst door de elektrische omheining heen gerend. Gelukkig maar, want als ze op het weiland waren blijven staan, hadden ze geen schijn van kans."

Aangereden door auto

In hun vlucht kwamen de dieren op de Apeldoornseweg terecht. Een van de paarden is daar aangereden door een auto.
Toen de paarden de volgende dag terug op hun plek waren, keek Wendela met een dierenarts naar de schade. Daar viel hun oog op bijtwonden en klauwen op de huid. "Jeetje, wat is dit nou?", zei de dierenarts volgens Wendela. "Hij zat helemaal onder de wonden. Alles is netjes schoongemaakt en gehecht. Het andere paard, dat door de auto is aangereden, is blauw en beurs", voegt ze toe.
De bestuurder van de auto die een van de paarden aanreed maakt het volgens Wendela goed.

Wachten op DNA-onderzoek

Bij12 heeft DNA-materiaal van de gewonde dieren afgenomen. Onderzoek moet uitwijzen of ze daadwerkelijk door een wolf zijn belaagd. Toch besluit Wendela nu al haar verhaal te delen: "Ik vind het belangrijk dat mensen gewaarschuwd zijn."

Volgens wolvenexpert Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging ligt het verhaal 'genuanceerder', maar kan hij er verder geen uitspraken over doen. Lelieveld verwijst Omroep Gelderland door naar Bij12. Die organisatie kan ook niks zeggen, 'zo lang er een onderzoek loopt.'

Wel wil Lelieveld het volgende kwijt: "Het is goed om te beseffen dat niet alle paarden risico lopen. Vaak ligt het aan de grootte van het dier, het ras en de eventuele persoonlijkheid van het paard. Pony's zijn bijvoorbeeld niet heel groot, paarden wel. Als paarden een trap geven, dan loopt de wolf meer risico. Wolven zullen minder snel een enorm paard aanvallen dan een kleiner dier. Wel kunnen wolven proberen hun slag te slaan als ze merken of voelen dat er iets mis is met het dier."