Rivierengebied

'Heel bijzonder', zeer zeldzame vis gevonden in Waal

Gerard de Laak met de kleine marene.
Gerard de Laak met de kleine marene. © Omroep Gelderland
OCHTEN - In de Waal is een kleine marene gevonden. Hij lijkt op een sardientje maar het is toch echt familie van de zalm. "Dat kan je zien aan de vetvin op zijn rug", vertelt onderzoeker Gerard de Laak van Sportvisserij Nederland.
De Laak heeft de kleine marene eigenhandig gevonden tijdens het onderzoek op de Waal. Het is een klein visje dat voornamelijk in het oosten van Europa leeft.

Trekvis

"Ik kon wel een gat in de lucht springen", vertelt De Laak. De kleine marene komt normaal gesproken niet in Nederland voor, maar toch zijn er twee stuks gevangen tijdens het onderzoeksproject van onder meer Sportvisserij Nederland en Rijkswaterstaat. De laatste keer dat een kleine marene werd gevangen was in 2016, toen ook al bijzonder nieuws.
Sportvisserij Nederland en Rijkswaterstaat doet onderzoek naar de onderwaterwereld. "We kijken naar verschillende trekvissoorten, wanneer ze emigreren en in welke aantallen", vertelt De Laak.
Vanwege regenval in de Alpen steeg de waterstand sterk in de laatste week van augustus. De migratie van een aantal vissoorten kwam hiermee op gang. Dit is het startsignaal voor de ankerkuilvisserij: een oude techniek waarmee vroeger bijvoorbeeld schieralen werden gevangen. Op verschillende locaties doet de sportvisserij onderzoek vanuit een speciaal vaartuig. Het grote net haalt dagelijks tientallen vissen binnen, waaronder dus de kleine marene.

'Prachtig visje'

Visexpert Pieter Beelen deelt dezelfde gevoelens met De Laak. "Ja dit is een prachtig visje heel bijzonder en heel zeldzaam." Dat komt volgens de visexpert omdat het beestje hoge eisen heeft als het gaat om zijn leefomgeving. "Hij houdt van helder en zuurstofrijk water", maar ook houdt het dier van diepe en koude meren. "Die hebben we in Nederland niet echt, dat maakt van deze vondst wel echt de kers op de taart." Volgens Beelen betekent dat ook dat de kwaliteit van het water in ons kikkerlandje steeds beter wordt.
Woordvoerder Robert de Wilt van Sportvisserij Nederland is opgetogen over de vondst. "Die vis gaat niet zomaar ergens zitten. Dit is echt een lichtpuntje." De vis is geen inheemse soort, maar komt vooral voor in andere delen van Europa, zoals Duitsland, maar vooral Noordoostelijk Europa.
De vis vormt geen bedreiging voor Nederlandse wateren, benadrukt De Wilt.
De onderzoekers aan het werk