Gelderse Vallei

Wageningen vangt tijdelijk extra vluchtelingen op

Wageningen schiet te hulp en vangt vijftig vluchtelingen op.
Wageningen schiet te hulp en vangt vijftig vluchtelingen op. © ANP
WAGENINGEN - Wageningen heeft extra plaats gemaakt voor vijftig vluchtelingen in hotel WICC. Door de nijpende situatie bij het aanmeldcentrum in Ter Apel heeft de gemeente vrijdag besloten de extra opvang toe te staan. "We vinden dat het nodig is", zegt de Wageningse burgemeester Floor Vermeulen.
De gemeente Wageningen geeft daarmee gehoor aan de oproep van onder andere het COA en Eric van der Burg, demissionair staatssecretaris van Asiel en Immigratie. Zij vroegen andere gemeenten bij te springen om onderdak te bieden aan asielzoekers, omdat de situatie in Ter Apel niet langer houdbaar zou zijn.
Begin november luidde de inspectie Justitie en Veiligheid al de noodklok vanwege de situatie in Ter Apel. Donderdag werd er opnieuw aan die bel getrokken. De maximale bezetting van het aanmeldcentrum wordt met honderden mensen overschreden. Daardoor kan er niet voldaan worden aan de meest "basale eisen van opvang op het gebied van bed en bad", zegt de inspectie.

Hotel WICC

Het COA heeft in zijn zoektocht naar extra opvangplekken een overeenkomst gesloten met hotel WICC in Wageningen. Daar heeft de gemeente vandaag toestemming voor gegeven. "Ondanks het feit dat we al plek bieden aan duizend vluchtelingen", zegt burgemeester Vermeulen. De vluchtelingen komen maandag of dinsdag aan en de bewoners zijn hier vandaag over geïnformeerd. "Ze waren vandaag al welkom, maar dat kreeg het COA niet georganiseerd."
Ook in het Brabantse Uden zouden vluchtelingen worden opgevangen in een hotel. De omwonenden waren het er niet mee eens en hebben het COA en de gemeente met succes voor de rechter gesleept. Daar gaat nu een streep door het plan. Vermeulen verwacht niet dat dit besluit in Wageningen tegengehouden wordt: "We hebben in hetzelfde hotel eerder onderdak geboden aan vijftig mensen, en ook dat ging goed. De ervaring leert dat het geen problemen oplevert."

Heen en weer slepen

De vluchtelingen zijn drie maanden welkom in het hotel. "Wij willen niet de hele tijd de mensen heen en weer slepen, maar ze een vaste omgeving bieden", legt Vermeulen uit. "Of, wat Ter Apel nu doet, dat ze voor een nacht ergens heen gaan en de dag erna weer terug daarheen. Wat ik overigens heel goed begrijp natuurlijk." Daarom verhuizen de mensen naar een plek in Wageningen of in de regio waar zij voor een langere periode terecht kunnen. Naar een van de twee asielzoekerscentra, bijvoorbeeld.

Spreidingswet

De gemeente Wageningen staat dus klaar om te helpen, maar de burgemeester kijkt wel kritisch naar de overheid: "Het ligt echt aan de opvang, want er zijn een stuk minder vluchtelingen deze kant opgekomen dan verwacht. Vorig jaar was die opvang ook al een probleem. De overheid moet het oplossen. Ze zijn eigenlijk al te laat, want ze hadden het voor moeten zijn."
Volgens Vermeulen is de situatie in Ter Apel nu op de korte termijn prima op te lossen. Hij ziet veel gemeenten actief meedenken en zoeken naar extra opvangplekken, maar veel gemeenten 'helaas' ook niet. "Als elke gemeente nu een tijdelijke opvang creëert, en dat kan ook kleinschalig zoals nu hier, dan zijn we er zo", denkt de Wageningse burgemeester.
Op de vraag of Vermeulen achter de spreidingswet staat, zegt hij gelijk: "Absoluut, helaas. Blijkbaar is het nodig om gemeenten te verplichten en hebben ze een stok achter de deur nodig."