Rivierengebied

Naamgenoot per direct gesloten bakker niet blij: 'Het gaat niet om mij!'

Bakker Gerard van Keulen in zijn winkel, die gewoon open is.
Bakker Gerard van Keulen in zijn winkel, die gewoon open is. © Omroep Gelderland
GELDERMALSEN - Alsof het nog niet druk genoeg was, zo vlak voor de feestdagen. En nu wordt bakker Gerard van Keulen door elkaar gehaald met zijn eveneens broodbakkende naamgenoot, een paar dorpen verderop. Bij die naamgenoot heeft de NVWA de deuren gesloten vanwege ernstige overtredingen. Maar bij bakker Gerard is niks mis. "Je bent veroordeeld voordat je je kunt verdedigen."
Bakker Gerard van Keulen heeft twee winkels. Eentje in Beesd, de ander in Geldermalsen. En toen hij vanochtend druk in de weer was, kreeg hij van een collegabakker een verontrustend berichtje.
Daarin stond dat bakkerij Van Keulen, uit datzelfde gebied, zijn vestigingen per direct moet sluiten. Aanleiding is een reeks ernstige overtredingen van de hygiënevoorschriften.
Dat ben ik niet, dat is mijn neef!
Bakker Van Keulen
Klanten begonnen direct te bellen. "De telefoon staat roodgloeiend", zegt Gerard van Keulen. "Klanten denken dat het om ons gaat. We krijgen allemaal berichten van mensen die ons sterkte wensen. Maar die sluiting gaat niet om mij, het gaat om mijn neef."

Bijna dezelfde naam

Ze opereren dus niet alleen in dezelfde branche met dezelfde achternaam in hetzelfde gebied, ze zijn ook nog eens neven. Tot overmaat van ramp scheelt hun naam ook maar één lettertje. De ene bakker heet Gerard, de ander Gerhard. En toen een krant die namen ook nog eens door elkaar haalde, was het hek van de dam.
"We worden de hele dag gekgebeld door verwarde klanten, dat is vervelend. Door het beantwoorden van die telefoontjes loopt de klandizie ook gevaar. In deze tijd moet het voor ons bakkers echt gebeuren, dan kun je dit soort dingen er niet bij hebben."

Doorbijten

De vestigingen in Beesd en Geldermalsen van Gerard van Keulen zijn dus gewoon open, en met de hygiëne is niets mis. Gerard hoopt dat de storm gauw gaat liggen: "Het zal een weekje doorbijten zijn, daarna wordt het hopelijk rustiger. Een andere naam had nu wel een hoop commotie gescheeld."