Gelderse Vallei / Rijk van Nijmegen

Uniek reservaat voor de mier, liefst 28 soorten aanwezig

de reuzenmier
de reuzenmier © Jinze Noordijk Wageningen EIS kenniscentrum Insecten
BENNEKOM - Sinds een paar jaar is er een mierenreservaat in het leven geroepen. Midden in de bossen van de gemeente Ede ligt het 15 hectare grote terrein. Jinze Noordijk van het Kenniscentrum Insecten neemt onze verslaggever Marc Loeven mee het gebied in. Want hoe gaat het met de mier, nu insecten het zo zwaar hebben?
Je hebt de kale bosmier, behaarde bosmier, zwartrugbosmier en gewone satermier, de breedschubmier en het mergeldraaigatje. En nog veel en veel meer. Er leven maar liefst 28 soorten mieren in het enige Nederlandse Mierenreservaat bij Bennekom.
Hoe leuk zijn mieren? Er is maar één manier om daar achter te komen. We gaan er op bezoek.
Beluister hier het radiofragment:
Mieren zijn niet echt populair. Je kan ze niet aaien, ze bijten, produceren mierenzuur en ze lopen in colonne richting keukenkastjes. Toch zijn er veel interessante mieren.
Mierenspecialist en onderzoeker Jinze Noordijk loopt voorop. De paadjes in het gebied zijn smal en kronkelig. Soms stoppen we even om te kijken bij oude grillige bomen. We zijn op zoek naar mieren.
Beluister hier het radiofragment:
Het mierenreservaat bij Bennekom is opgericht om insectensoorten te beschermen, het belang van insecten te benadrukken en inspiratie geven hoe insectenbeheer beter kan worden opgepakt. Aanvankelijk waren omwonenden wat smalend over het reservaat.
Maar nu liefhebbers uit heel Nederland het komen bezoeken is er sprake van enige trots. Het gaat dus goed met de populariteit van de mier.
Beluister hier het radiofragment:
De ervaring van drie jaar Mierenreservaat is groot volgens Jinze Noordijk. Vooral het besef dat insecten zoals mieren een belangrijke rol spelen in de complexe cirkel van de natuur moet nog verder worden onderzocht.
En nu maar wachten tot het lente wordt en de miljoenen mieren in het gebied weer te zien zijn. Dan komen we zeker even terug.

BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.