Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

Glazen Huis in Nijmegen komt voor Bram te laat

Bram Emmerzaal
Bram Emmerzaal © Omroep Gelderland
ANGEREN - Serious Request van radiozender 3FM staat dit jaar een week lang op de Grote Markt in Nijmegen, om geld in te zamelen voor ALS. Bram Emmerzaal uit Angeren lijdt al zes jaar aan deze aandoening en is blij met de zoektocht naar genezing. Al komt die voor hem helaas te laat.
Bram Emmerzaal is zijn hele leven sportief. Maar als hij in het voorjaar van 2017 meedoet aan een hockeytoernooi, gaat het mis. Hij struikelt drie keer en merkt dat er iets niet goed is. Daarna volgen maanden van onderzoeken en dan komt de diagnose: ALS. Bram: “En dan valt je hele toekomst in duigen.”
Bram: “Je krijgt een doodvonnis. Dat is het ergste wat je kan overkomen. Omdat je gewoon geen vooruitzicht hebt op overleven.”
Bram is sinds 2 jaar afhankelijk van een rolstoel
Bram is sinds 2 jaar afhankelijk van een rolstoel © OG
Zijn vrouw Marleen vult aan: “Elke keer raak je een stukje van jezelf kwijt. Je raakt een beetje gevangen in je eigen lichaam met ALS.” Dan ontstaat direct een rouwproces voor Bram, want iedere keer moet hij afscheid nemen van dingen die hij voorheen kon. Zelfs voor zoiets simpels als een kopje koffie moet hij sinds twee jaar hulp vragen aan zijn dochters Pien (9 jaar) en Mees (7 jaar). Bram: “Als je daarover na gaat denken, dan word je gewoon verdrietig.”

Strijdvaardig

Toch laat Bram zich niet uit het veld slaan. Sinds het begin van zijn aandoening hebben familie en vrienden het team ‘Alles voor Bram’ opgericht waarmee ze Bram en zijn familie steunen en zo veel mogelijk geld inzamelen voor onderzoek naar ALS.
Bram tijdens de Tour du ALS
Bram tijdens de Tour du ALS © OG
Zo hebben ze afgelopen jaar tijdens de ‘Tour du ALS’ de Mont Ventoux beklommen en verkopen ze in dit jaargetijde op diverse kerstmarkten de Bramburger; een hamburger die is ontwikkeld door een sterrenchef uit Doornenburg. Per verkochte burger gaat er één euro naar het goede doel en inmiddels zijn er al meer dan dertigduizend verkocht.

ALS is een aandoening waarbij hersensignalen slechter worden doorgegeven aan de spieren, waardoor steeds meer functies uitvallen. Uiteindelijk leidt de ziekte tot de dood.

'Once in a lifetime'

Daarnaast geven Bram en zijn vrouw Marleen gastlessen op scholen om meer kennis en begrip te kweken voor ALS. Door alle activiteiten lijkt het inmiddels wel een bedrijf, stelt Bram lachend. Hij is dolblij dat het Glazen Huis dit jaar geld inzamelt voor onderzoek naar ALS. En dat ook nog in Nijmegen, zo vlak bij zijn woonplaats Angeren. Marleen: “Once in a lifetime, zeiden wij. Want hoe mooi is het dat jouw doel, waar je mee moet leven maar ook waar je nu voor leeft, uitgekozen wordt en waar ook voor gestreden wordt. En dan zo dichtbij hier in de buurt.”
Bram speelt een spel met zijn gezin
Bram speelt een spel met zijn gezin © OG
De familie Emmerzaal zal ook vaak aanwezig zijn bij het Glazen Huis in Nijmegen en mag erbij zijn als op Kerstavond de cheque met het totale opgehaalde bedrag wordt onthuld. Dochter Pien vertelt nog maar eens hoe belangrijk het is dat er zo veel mogelijk geld wordt opgehaald: “Best belangrijk, want er zijn ook andere mensen die het hebben.”

Grootste opluchting

Voor Bram zal het helaas te laat zijn. Hij kreeg zes jaar geleden een levensverwachting van drie tot vijf jaar te horen en gaat langzaam steeds verder achteruit. Maar dat is voor hem geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten. Hij blijft strijden om zoveel mogelijk geld op te halen om ALS uit te bannen. Bram: “Dat is de grootste opluchting die er zou zijn, ALS de wereld uit.”
Bekijk hieronder een video over Bram.
Bram weet sinds 2017 dat hij ALS heeft