Rijk van Nijmegen

Burgemeester doet noodoproep: 'Ouders spelen rol bij veilig oud en nieuw'

Kinderen steken vuurwerk af op straat.
Kinderen steken vuurwerk af op straat. © ANP
BERG EN DAL - In de gemeente Berg en Dal zijn al meerdere meldingen en klachten binnengekomen over vernielingen, overlast en angstige huisdieren door vuurwerk. Veel van dat vuurwerk wordt volgens de gemeente door de jeugd afgestoken. Burgemeester Mark Slinkman roept ouders en verzorgers daarom op hun verantwoordelijkheid te nemen. "Jongeren gaan op pad met zware explosieven."
"Het afsteken van vuurwerk is al vele jaren een vaste traditie op Oudejaarsavond. Bijna net zo gebruikelijk is het geworden dat vooral de jeugd eind november al begint met afsteken", begint Slinkman de brief.
Hij laat weten dat de gemeente doet wat ze kan, maar dat de jongeren vaak moeilijk te vinden zijn: "Meestal lopen jongeren rond terwijl zij vuurwerk afsteken. De politie en boa's kunnen ze daardoor erg moeilijk betrappen. Al helemaal als het donker is." Daarom schakelt Slinkman de hulp van ouders en verzorgers in.

Tips voor ouders

Volgens de burgemeester hebben ouders veel beter zich op de activiteiten van hun kinderen. Daarom moeten zij hun verantwoordelijkheid nemen voor het vuurwerkgebruik. Slinkman geeft ook wat tips mee. Zo kunnen ouders letten op via het internet bestelde pakketjes die bij hen thuis worden bezorgd.
Ook zou het verdacht zijn als 'uw kind ’s avonds met een tasje en aansteker de wijk intrekt, terwijl de buitentemperatuur het gewone hangen met vrienden al lang niet meer aantrekkelijk maakt'.

Zorgen over jongeren zelf

De burgemeester laat weten dat het hem niet alleen om de overlast gaat. Ook maakt hij zich zorgen over de veiligheid van de jongeren: "We hebben het over zware explosieven waarmee jongeren op pad gaan." De burgemeester verwacht dat dit ooit een keer flink fout gaat onder de jongeren. Hij verwacht dat dat gaat leiden tot zware verwondingen, of zelfs overlijden.