Stedendriehoek

Foutje, bedankt: gemeente maakt bijna zes ton teveel toeslag over

Apeldoorn blundert met uitkeren energietoeslag.
Apeldoorn blundert met uitkeren energietoeslag. © ANP
APELDOORN - De gemeente Apeldoorn is de fout in gegaan bij het uitkeren van energietoeslag. Er zou een bedrag van in totaal 568.650 euro zijn overgemaakt aan inwoners die hier geen recht op hebben. Dit betreft honderden Apeldoorners. Ook hebben mensen geen energietoeslag ontvangen terwijl zij hiervoor wel in aanmerking komen.
De gemeente ontdekte de blunder na meldingen van inwoners die aangaven ten onrechte een afwijzing te hebben gekregen voor de tegemoetkoming in de energiekosten.
De toeslag is bedoeld voor huishoudens die op of net boven het sociaal minimum leven. Na een blik op de administratie bleek dat de misstap voor 891 inwoners inderdaad klopte. Toen bleek ook aan ongeveer 600 inwoners de toeslag te zijn verstrekt terwijl ze hier, op basis van hun inkomen, geen recht op hebben.
Nog eens 228 Apeldoorners kregen een te hoog bedrag uitgekeerd. Zij kregen 800 euro in plaats van 350 euro. Dit laatste bedrag is bedoeld voor mensen met een inkomen tussen 130 en 140 procent van het sociaal minimum.

Automatisch overgemaakt

De fout zou zijn gemaakt bij inwoners die de energietoeslag al in 2022 aanvroegen. De gemeente wilde snel handelen, en maakte de toeslag voor dit jaar na een inkomenstoets automatisch over. Hiermee wilde ze de regeldruk voor inwoners beperken, waardoor mensen dit geld in de ‘dure’ decembermaand kunnen gebruiken.
De gemeente noemt het een menselijke fout. “Dit had niet mogen gebeuren en dit betreurt de gemeente Apeldoorn zeer”, zo staat in een verklaring op de website. “Onze medewerkers hebben zich ingezet om de toeslagen zo snel mogelijk uit te kunnen betalen en zetten zich ook dagelijks met veel toewijding in voor inwoners die dit geld hard nodig hebben. We zullen uiteraard lessen trekken uit deze situatie en onze processen waar mogelijk verbeteren.”

Terugbetalen

Of mensen die onterecht (teveel) toeslag ontvingen dit moeten terugbetalen, is nog onduidelijk. De gemeente beraadt zich hierover. De mensen die dit mogelijk betreft krijgen een brief thuisgestuurd. Voor de kerstdagen volgt een definitief oordeel en wordt medegedeeld wat de vervolgstappen zijn.
Inwoners die ten onrechte geen energietoeslag ontvingen, hebben op 1 december een brief gekregen waarin dit besluit wordt gewijzigd. Inmiddels is het bedrag waar ze recht op hebben naar ze overgemaakt.
Inwoners die nog niet eerder energietoeslag hebben aangevraagd, kunnen dit sinds 1 december doen. De gemeente roept inwoners op hier vooral gebruik van te maken. “Bij de aanvragen die vanaf nu bij ons binnen komen, worden extra controles ingezet om zo zorgvuldig mogelijk te werk te gaan.”