Rivierengebied

Drutenaar verdacht van marteling en seksueel geweld in Syrië

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. © ANP archief
DRUTEN - In Druten is vrijdagochtend een 55-jarige Syrische man opgepakt die wordt verdacht van internationale misdrijven die hij zou hebben gepleegd in Syrië. Hij wordt onder andere verdacht van seksueel geweld als misdrijf tegen de menselijkheid, meldt het OM. Het is voor het eerst dat iemand in Nederland van dit zware misdrijf wordt beschuldigd.
Het OM verdenkt de man ervan dat hij in 2013 en 2014 hoofd was van de verhoorafdeling van een regeringsgezinde militie in Syrië. De verdenking is dat de man zich vanuit zijn functie schuldig heeft gemaakt aan foltering, marteling en seksueel geweld tegen burgers.

Misdrijven tegen de menselijkheid

Hij wordt beschuldigd van het medeplegen van foltering, het medeplegen van marteling als misdrijf tegen de menselijkheid en het medeplegen van verschillende vormen van seksueel geweld als misdrijf tegen de menselijkheid. Misdrijven tegen de menselijkheid zijn misdrijven gepleegd als onderdeel van een wijdverbreide of stelstelmatige aanval gericht tegen de burgerbevolking.

Sinds 2021 in Nederland

De verdachte is in juli 2021 in Nederland aangekomen en kreeg een tijdelijke asielvergunning. Vorig jaar vestigde hij zich met zijn gezin in Druten.

Getipt

Het Team Internationale Misdrijven (TIM) kwam hem kort na zijn aankomst in Nederland op het spoor. Na een tip dat een persoon met een vergelijkbare naam hoofdverhoorder was geweest in de lokale vestiging van de NDF in een stad in west-Syrië, Salamiyah, en dat deze man nu in Nederland zou verblijven.

In de Syrische burgeroorlog, die sinds 2011 in het land woedt, slaat de regering van president Assad protesten van burgers keihard neer. Het Syrische leger wordt gesteund door paramilitaire groeperingen, die gebruikt worden om tekorten aan soldaten aan te vullen en het vuile werk op te knappen. Syrische burgers worden op grote schaal door Syrische veiligheidsdiensten en de pro-regime milities gearresteerd.