Arnhem en omstreken

Linda leert hockeyen van olympiër Xan: 'Als ik verlies, ben ik een dag chagrijnig'

Linda krijgt hockeyles van onder anderen Xan de Waard (rechts).
Linda krijgt hockeyles van onder anderen Xan de Waard (rechts). © Omroep Gelderland
RENKUM - In 'Linda breekt UIT! gaat olympisch', volgt Linda Geerdink acht olympische sporters in hun voorbereiding op de Olympische Spelen in Parijs. Deze week is dat middenvelder en aanvoerder van de Nederlandse hockeydames Xan de Waard uit Renkum.
Bloedfanatiek, ambitieus en zeer doelgericht. Kenmerken die op het hockeyveld en als aanvoerder goed van pas komen. "Ik wil alles winnen en ga daarvoor ook door het vuur. Als ik verlies, ben ik een dag chagrijnig", zegt Xan. Haar vriend, Terrance Pieters, beaamt dit. "Ik loop liever even een blokje om als ze verloren heeft."
Xan de Waard was pas 17 jaar toen ze begin 2013 haar debuut voor Oranje maakte. Een jaar later was ze erbij toen de vrouwenploeg onder bondscoach Max Caldas in Den Haag de wereldtitel greep.

Corona is terug

Inmiddels stoomt bondscoach Paul van Ass zijn hockeydames klaar voor de Spelen in Parijs. Corona steekt opnieuw de kop op dus iedereen groet elkaar weer met een boks. Privé mag je doen wat je wil, maar iedereen weet: als je een week voor de Spelen ziek bent, mag je niet mee.
Xan de Waard (links) voor haar club SCHC in duel met Maria Verschoor van Amsterdam.
Xan de Waard (links) voor haar club SCHC in duel met Maria Verschoor van Amsterdam. © ANP
Wie mee mag, is sowieso maar de vraag. Er staan 23 meiden op het veld terwijl er maar 18 mee mogen. Xan is een vaste waarde voor Oranje dus zij is zo goed als verzekerd van een plek in het team, tenzij ze geblesseerd raakt natuurlijk. Ze heeft weleens een Europees titeltoernooi gemist vanwege een blessure.

Nog nooit landskampioen

Xan de Waard uit Renkum speelde 201 interlands voor Oranje en heeft een zilveren en een gouden olympische plak. Toch wil de 28-jarige hockeyster nog meer succes met Oranje en ook met haar eigen club SCHC in Bilthoven. De landstitel heeft ze namelijk nog niet.
Hoe hard is deze sport eigenlijk? "De bal is hard en het gaat razend snel", zegt Xan. "Maar inmiddels weten wij elkaar te vinden en dan is het een stuk minder gevaarlijk. Speel je een potje mee?"
Dat hoef je tegen Linda maar één keer te zeggen.
Wil je weten hoe dit afloopt? Bekijk hier de nieuwste aflevering van Linda breekt UIT! gaat olympisch.