Achterhoek

Buurtbewoners bang voor komst coffeeshop in Doetinchem

Het pand aan de Veemarkt waar de tweede coffeeshop moet komen
Het pand aan de Veemarkt waar de tweede coffeeshop moet komen © REGIO8
DOETINCHEM - In Doetinchem zijn bewoners bezorgd over de komst van een nieuwe coffeeshop. Eerder werd zo'n zaak gesloten vanwege 'ernstig gevaar' door criminele activiteiten. “Er is nu al veel overlast. We zijn bang dat het toeneemt.”
Op dit moment zit er één coffeeshop in de gemeente, Diamond bij het centrum van Doetinchem. De burgemeester vindt een tweede coffeeshop in de stad wenselijk, omdat hij de straathandel ziet toenemen.
Doetinchem had eerder een tweede coffeeshop aan de Varsseveldseweg, maar deze werd in 2017 door de gemeente gesloten. Er bestond een ‘ernstig gevaar’ dat de coffeeshop gebruikt zou worden voor criminele activiteiten.

'Bang dat overlast toeneemt'

Uit een loting, die in september plaatsvond, viel de keus voor een nieuwe zaak op een pand aan de Veemarkt. “We zijn niet blij met de komst van de coffeeshop”, zegt buurtbewoner Van Dijk. Hij vertolkt daarmee het heersende gevoel van tientallen gezinnen in die buurt. Zij uitten hun ongenoegen bij de gemeente. “Er is nu al veel overlast op en rond de Veemarkt en we zijn bang dat het toeneemt.”
Met de overlast doelt Van Dijk op een steekpartij die in het verleden plaatsvond, een airsoftgranaat op de deur van een ondernemer en vrouwen die worden lastig gevallen tijdens het uitlaten van de hond. “We zijn bang dat er meer overlast bij komt door de coffeeshop”, aldus Van Dijk. “Los eerst deze overlast op, voordat er wat bij komt.”

Parkeerdrukte en groot aantal bezoekers

Ook maakt de buurt zich zorgen over het aantal bezoekers aan de coffeeshop, het parkeren in de buurt van het pand en de straten eromheen. “Coffeeshop Diamond zit ook nog eens op loopafstand, zodat je twee keer vijf gram wiet kan halen”, aldus Van Dijk. “Die kan je ook nog eens vrolijk oproken bij de buurman, Café De Engelenbak.”
Buurtbewoners vragen de burgemeester om de vergunning voor de coffeeshop nog niet af te geven en eerst te kijken naar andere locaties in Doetinchem.

'Veiligheid neemt toe'

Als de coffeeshop er komt, zal de veiligheid rond de Veemarkt alleen maar toenemen verwacht Boumans. “In de voorwaarden van de vergunning zal worden opgenomen dat de coffeeshop beveiligers en portiers moeten hebben."
"Ook zullen we als gemeente er actief op toezien of de vergunning op een juiste manier wordt nageleefd. We willen ervoor zorgen dat de buurtbewoners er op een fijne manier kunnen blijven wonen. Daar zullen we niet gemakkelijk aan voorbijgaan”, aldus Boumans.
De burgemeester snapt de bezorgdheid vanuit de buurtbewoners en is hierover ook al in gesprek geweest. “Aan de andere kant heeft de gemeenteraad in het verleden ook criteria opgesteld dat er in Doetinchem ruimte is voor twee coffeeshops. Argumenten om de vergunning niet te verlenen zijn dus heel smal en houden juridisch ook niet stand”, aldus Boumans.

Naar de rechter?

De burgemeester verwacht dat de vergunning ergens na de kerstvakantie verleend zal worden. Of de buurtbewoners de gang naar de rechter zullen maken bij het verlenen van de vergunning, is op dit moment nog niet duidelijk.