Rivierengebied

Crisisopvang voor tweehonderd Oekraïense vluchtelingen

Het pand aan de Bellweg in Culemborg.
Het pand aan de Bellweg in Culemborg. © Google Maps
CULEMBORG - De gemeente Culemborg opent op 20 december een crisisopvang voor vluchtelingen uit Oekraïne. Aan de Bellweg wordt een pand klaargemaakt voor tweehonderd personen.
De opvang is bedoeld voor de eerste 24 uur tot een week. Hierna worden de vluchtelingen voor een langduriger verblijf doorgeplaatst naar andere opvangplekken in het land. Culemborg komt daarmee tegemoet aan de vraag van het Rijk aan veiligheidsregio's om met spoed ruimte te maken voor de nog steeds toenemende stroom Oekraïense vluchtelingen.
Tot 1 juli 2023 had Culemborg op deze plek een crisisnoodopvang voor asielzoekers vanwege het overvolle Ter Apel. Bij de sluiting van deze opvang heeft het college van Culemborg uitgesproken opnieuw verantwoordelijkheid te nemen als dit noodzakelijk is.

'Beseffen wat het vraagt van samenlevig'

“Wij beseffen dat dit opnieuw veerkracht vraagt van onze samenleving. Tegelijkertijd willen we onze verantwoordelijkheid nemen en de hand uitreiken naar mensen die verkeren in nood en hen een (tijdelijk) veilig thuis geven. Dat hebben we altijd gedaan en dat zullen we ook nu doen. Met elkaar en voor elkaar”, aldus burgemeester Gerdo van Grootheest.