Stedendriehoek

Jonge vrouwen richten vernielingen aan in museum

Er is aangifte gedaan tegen de daders.
Er is aangifte gedaan tegen de daders. © ANP
APELDOORN - Twee jonge vrouwen hebben donderdag 30 november vernielingen aangericht in het CODA Museum. De twee vrouwen waren maar kort binnen en zijn waarschijnlijk minderjarig.
Op camerabeelden is duidelijk te zien dat de twee jonge vrouwen donderdag aan het einde van de middag onderdelen uit de kunsttentoonstelling besmeuren met verf. Ze filmen en fotograferen hun daad en lopen 10 minuten later weer naar buiten. "We verwachten daarom ook dat het een doelgerichte daad is", vertelt Carin Reinders, bestuurder van het museum. "Normaal lopen bezoekers niet zo snel na binnenkomst weer naar buiten. Deze vrouwen hadden duidelijk van tevoren kennis van het gebouw en de locatie", vertelt ze.

Aangifte

De kunstobjecten zijn beschadigd door de actie en het museum is druk bezig om deze te herstellen. Het museum heeft aangifte gedaan bij de politie. "Iedereen is hartstikke welkom om naar onze kunst te komen kijken, maar als je moedwillig dingen kapot maakt dan zullen wij daar ook aangifte van doen", aldus Reinders.
Het museum geeft de daders nog even de kans om zich vrijwillig te melden. "Anders nemen wij de zaak hoog op en zullen wij er alles aan doen om de daders te laten oppakken", laat het museum weten. Vooralsnog heeft het museum nog geen meldingen binnen gekregen. De politie doet verder onderzoek naar de zaak.