Arnhem en omstreken / Achterhoek

Vijf jaar cel voor 'kozijnspecialist' die 32 mensen oplichtte

De man deed zich voor als kozijnenzetter.
De man deed zich voor als kozijnenzetter. © Pixabay
BEMMEL - Een man (35) uit Bemmel moet vijf jaar de cel in omdat hij 32 mensen heeft opgelicht. Hij moet zijn slachtoffers in totaal 450.000 euro terugbetalen. De man deed zich lange tijd voor als de eigenaar van een kozijnen- en bouwbedrijf.
Hij nam klussen aan om kozijnen te bouwen, muren te isoleren en dakkappellen en deuren te plaatsen. Klanten betaalden alles van tevoren, maar de klus werd nooit geklaard.
Volgens de rechtbank vergokte hij een groot deel van de aanbetalingen en besteedde hij geld aan het leasen van luxe auto's. De man hield zijn 'klanten' aan het lijntje met allerlei smoesjes, zoals corona, een maagverkleining en een opname in het ziekenhuis.
Intussen hielden de slachtoffers lange tijd hoop dat de man hun kozijnen of andere goederen alsnog zou plaatsen. Wanneer de man zei dat er geleverd zou worden, namen slachtoffers bijvoorbeeld verlof op of regelden zij andere praktische zaken. Om vervolgens weer teleurgesteld te worden. De oplichting vond plaats tussen november 2020 en januari 2023.

Hennep

Naast de oplichtingen maakte de man zich schuldig aan valsheid in geschrifte om, naar eigen zeggen, de belastingdruk te verlagen. Verder had hij een hennepkwekerij met 595 planten. Ook had hij ruim 51 kilo hennep in bezit en stal de man een grote hoeveelheid stroom en gas.
Volgens de rechtbank is de man vaker veroordeeld voor oplichting. De rechter vindt alleen een onvoorwaardelijke celstraf gepast, dat is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.