Achterhoek

Extra waarschuwing bij levensgevaarlijke rotondes

Het nieuwe waarschuwingsbord dat fietsers waarschuwt om oogcontact te maken
Het nieuwe waarschuwingsbord dat fietsers waarschuwt om oogcontact te maken © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - De gemeente Doetinchem heeft deze week een nieuw waarschuwingsbord geplaatst op de rotonde waar in oktober een 14-jarig meisje uit Wehl om het leven kwam. Alleen het afgelopen jaar al vonden er twee dodelijke ongevallen plaats op de rotondes met tweerichtingsverkeer in de stad.
Op de rotondes kunnen fietsers van beide kanten komen, waardoor de situatie onoverzichtelijk is voor automobilisten en vrachtwagenchauffeurs. Daarbij worden fietsers al snel over het hoofd gezien. Borden moeten er nu voor zorgen dat fietsers en de overige verkeersdeelnemers contact met elkaar zoeken.
“Hiermee verhogen we de attentiewaarde op deze rotondes”, laat een woordvoerder van Doetinchem weten. “Ook maken we de weggebruikers ervan bewust dat je geen voorrang moet nemen, maar moet krijgen.”
Op de borden staat de boodschap om als bestuurder en fietser oogcontact te maken voor het oprijden van de rotonde. Daarnaast krijgt de bestaande bebording voor automobilisten een fluorescerende achtergrond om de borden meer op te laten vallen.

'Blij dat er wordt geluisterd'

Het idee voor de nieuwe bebording komt van de lokale rijschoolhouder Edwin Striekwold. "Ik ben blij dat er wordt geluisterd", zegt Striekwold. "Alle kleine beetjes helpen. Of het helemaal de oplossing is, is een tweede."
Op het rode driehoeksbord is in het midden van het bord een oog te zien. "Dat oog geeft aan dat je mekaar in de gaten moet houden", zegt Striekwold. "Als je elkaar ziet, dan zit je niet in de dode hoek. En het geeft aan dat je soms geen voorrang moet nemen, maar ook moet krijgen."
Bij de rotonde aan de Energieweg, waar in oktober een 14-jarig meisje uit Wehl om het leven kwam, zijn grote gele waarschuwingsborden geplaatst. De Fietsersbond Doetinchem is blij dat ook bij deze rotonde actie is ondernomen. "Het is goed dat de borden geplaatst zijn", zegt voorzitter Pieter Koning van de Fietersbond Doetinchem. "De aanleiding is natuurlijk heel triest, maar het is mooi dat ze er staan."
De Fietsersbond betreurt wel dat er gekozen is voor verschillende borden en niet voor één bord bij alle betreffende rotondes. "Het is duidelijker als er één bord zou zijn, uniform, met een duidelijk tekst. Zoals het bord wat nu staat bij de rotonde aan de Energieweg waarop staat: 'maak oogcontact'. Eerder werd al besloten om de rotonde tussen de Energieweg en de Mercuriusstraat in één richting af te sluiten.

'Stap in de goede richting'

Zowel de Fietsersbond als de rijschoolhouder houden de vinger aan de pols om te kijken of de verkeerssituaties op de rotondes veiliger worden. "Dat de gemeente gaat meten of de borden nu wel of niet helpen", zegt rijschoolhouder Striekwold.
"We blijven als Fietersbond met de wethouder in gesprek over de verschillende verkeerssituaties in Doetinchem", zegt Koning. "Dit is in ieder geval een stap in de goede richting."