Rijk van Nijmegen

Chanoekafeest zonder sores gestart in Nijmegen

Het Chanoekafeest in Nijmegen.
Het Chanoekafeest in Nijmegen. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Op donderdagavond begon voor de Joodse gemeenschap het feest Chanoeka. Door het hele land werden daarom vieringen georganiseerd, zo ook in Nijmegen. Het 8-daagse winterse lichtjesfeest werd hier geopend met het aansteken van de kaarsen.
Het Chanoekafeest herdenkt een verhaal uit de Joodse traditie over een olielamp die maar liefst acht dagen bleef branden. Volgens de religie was er na de herovering van de joodse heilige Tempel in Jeruzalem rond 165 jaar voor het begin van de jaartelling slechts één kruikje olie over om de menora (kaarsen in de kandelaar) te laten branden. Het kruikje schonk genoeg olie om de menora gedurende acht dagen te laten branden. Chanoeka wordt daarom ook wel het 'Feest van het licht' genoemd.

Licht en vrede

"We vieren vanavond samen het Chanoekafeest", vertelt rabbijn Levine. "We willen hiermee licht en vrede verspreiden door de samenleving." Burgemeester Hubert Bruls stak in Nijmegen de eerste kaars aan. Daarna mogen de volgende dagen iedere dag één extra kaars worden aangestoken totdat er acht kaarsen branden. "Verder worden er toespraken gehouden door leden van de Joodse gemeenschap", aldus rabbijn Levine.
De avond verliep in een gemoedelijke sfeer. Wel was er tevoren contact geweest met de organisatie. Beveiliging was niet zichtbaar aanwezig. Er werd live muziek gespeeld en gezongen. En opperrabbijn Jacobs hield een toespraak met een boodschap van vrede.
Burgemeester Bruls steekt de eerste kaars van de Chanoeka viering aan