Arnhem en omstreken

‘Zelfscan-slet’, Rozemarijn voert actie om gescheld te stoppen

Rozemarijn in haarwerkkleding met opvallende naambordjes.
Rozemarijn in haarwerkkleding met opvallende naambordjes. © Omroep Gelderland
OOSTERBEEK - 'Kutwijf', 'kankerhoer' en 'zelfscan-slet'; het zijn enkele woorden die Rozemarijn Spijker en haar supermarkt-collega's regelmatig te horen krijgen als ze klanten controleren bij de zelfscankassa's. De 19-jarige studente heeft een bijbaantje in een supermarkt in Oosterbeek en is het spuugzat om uitgescholden te worden. Met een ludieke actie hoopt Rozemarijn bewustwording te creëren.
"Dat schelden gebeurt niet continu, maar het zijn uitschieters", vertelt Rozemarijn vrijdagavond in De Week van Gelderland. "Je schrikt ervan en het is gewoon vervelend om scheldwoorden naar je hoofd geslingerd te krijgen. Op een gegeven moment leer je het van je af te laten glijden, maar liever heb ik nog dat het gewoon niet gebeurt. Voor de vaak jonge medewerkers bij supermarkten is het al moeilijk genoeg om (oudere) mensen te moeten controleren, laat staan om ze op hun gedrag aan te spreken."

Boodschappen tas overhoop gehaald

Waarom klanten boos worden, verschilt. De ene keer zijn klanten boos omdat ze op hun vingers worden getikt, maar ze kunnen ook geïrriteerd zijn omdat ze haast hebben, beledigd zijn over het wantrouwen of omdat ze er de pest in hebben dat hun zorgvuldig ingeruimde boodschappentas overhoop wordt gehaald. "Klanten zien je als een nummer en hebben vaak helemaal niet door dat er een mens loopt in dat uniform; iemand die buiten dat werk ook een leven heeft", vertelt de supermarktmedewerker.
Als er iets gebeurt in de winkel kunnen medewerkers hun leidinggevende of de manager erbij halen. Alleen duurt dat vaak te lang. “De zelfscankassa’s staan niet ver van de uitgang, dus voordat die er zijn, is het vaak al te laat." Een beveiligingsmedewerker bij de zelfscankassa is volgens haar niet de oplossing. “Dat verschilt per filiaal. In Arnhem zijn supermarkten waar wel een beveiligingsmedewerker staat, maar onze vestiging in Oosterbeek wordt als veilig beschouwd.”
Rozemarijn in haar werkkleding met opvallende naambordjes
Rozemarijn in haar werkkleding met opvallende naambordjes © Omroep Gelderland

Buttons met scheldwoorden

Rozemarijn is een bewustwordingsactie gestart vanwege een studieproject. Doordeweeks studeert Rozemarijn in Amsterdam en in het weekend is ze aan het werk in de supermarkt. Sinds vorige week verschijnt ze met opvallende werkkleding in de supermarkt. Op haar kleding zijn namelijk allerlei buttons gespeld met daarop scheldwoorden die zij en haar collega's regelmatig te horen krijgen. Ook staat er met grote letters op haar rug 'ik heb een naam'.
Op de actie komen wisselende reacties. "Veel mensen schrikken ervan en hadden niet door dat dat gebeurt. Mijn doel is vooral om in gesprek te gaan met mensen. Ik wil ze laten zien hoe hun gedrag de medewerkers beïnvloedt", aldus de studente.
Rozemarijn is klaar met gescheld van klanten