Gelderland

Oeps! Bekend standbeeld valt tijdens werkzaamheden

Het beeld van Mariken valt uit de touwen.
Het beeld van Mariken valt uit de touwen. © Ben Eggenhuizen
NIJMEGEN - Ben Eggenhuizen zat donderdagochtend rustig een broodje te eten in de HEMA aan de Grote Markt in Nijmegen. Door het raam zag hij hoe het beeld van Mariken van Nieumeghen, gehuld in spanbanden, de lucht in ging. Maar toen ging het helemaal mis: het decennia oude standbeeld viel hard op de grond.
Het beeldhouwwerk staat al sinds 1956 op de Grote Markt. Het was een geschenk van de firma V&D aan de gemeente Nijmegen als dank voor de naoorlogse wederopbouw van de stad.
Maar op die Grote Markt vindt vanaf 17 december de actie Serious Request plaats. Daarvoor wordt een glazen huis op het marktplein geplaatst, van waaruit een week lang radio wordt gemaakt. Normaal gesproken blijft Mariken stevig staan bij evenementen. Maar omdat het beeld toch al aan de sokkel gerepareerd moest worden, vond de gemeente dit een mooi moment om haar weg te halen.
Overigens valt de 'echte' Mariken van Nieumeghen, een personage uit een klassiek toneelstuk, in de legende ook. Ze wordt door de duivel in de lucht gevoerd en daar losgelaten. Ze stort ter aarde maar overleeft de klap. "Het gaat ondertussen goed met Mariken. Alleen haar voetje is beschadigd, maar die wordt ook gelijk gerepareerd", laat de gemeente weten.
Midden januari wordt Mariken, met opgelapte voet, weer teruggezet op de Grote Markt.
Bekijk de beelden:
Oeps! Standbeeld valt op de grond