Arnhem en omstreken

Leerlingen vragen oplossing voor gesloten gymzaal: 'Dit willen wij niet'

Asli spreekt met haar klasgenoten Elizabeth en Amaro de gemeenteraad toe.
Asli spreekt met haar klasgenoten Elizabeth en Amaro de gemeenteraad toe. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Een gymzaal in de Arnhemse achterstandswijk Malburgen, die al jaren aan vervanging toe is, werd deze zomer definitief gesloten. Leerlingen van drie basisscholen kunnen daar nu niet meer terecht voor hun gymlessen. En dat leidt tot de nodige problemen, maken zij de gemeenteraad duidelijk.
Op zeer gepassioneerde wijze en welbespraakt spreekt de 11-jarige Asli uit groep acht van Het Mozaiek de gemeenteraad toe. Zij doet dat ook namens de Parcivalschool en de Margarethaschool.

'Ten koste van rekenen en taal'

De gymzaal waar zij nu naartoe moeten, is al snel 15 tot 20 minuten lopen, betoogt Asli. "En ook nog dezelfde tijd terug. Dat gaat allemaal af van onze leertijd: rekenen, taal en lezen."
Haar juf heeft ook wel iets beters te doen dan met de leerlingen mee te lopen, ziet Asli. "Goede lessen voorbereiden, bijvoorbeeld. Dit willen wij zo niet, en jullie toch ook niet?", houdt zij de raadsleden voor. Bovendien is in een wijk als Malburgen niet elke leerling lid van een sportvereniging, weet Asli. "Bewegen op school, is dus extra belangrijk."
Er hingen woensdagavond spandoeken in de Arnhemse raadszaal.
Er hingen woensdagavond spandoeken in de Arnhemse raadszaal. © Omroep Gelderland
"Wij willen nieuwe dingen leren. Ringzwaaien, trampoline springen en salto’s oefenen. Dat wilde u toch ook als kind?", vraagt zij de aanwezige politici retorisch.
Locatiedirecteur Thomas Theloesen van Het Mozaiek laat namens de drie scholen weten dat zij kort voor de zomervakantie ineens kregen te horen dat de gymzaal aan de Fluitekruidstraat in het nieuwe jaar niet meer te gebruiken is. "Waarom? Dat wisten wij niet. En dat weten we nog steeds niet."
De oplossingen die wethouder Nermina Kundic aandraagt, zijn volgens Theloesen 'bedacht in kamertjes ver buiten de wijk en vanuit andere belangen'. "Op afstand beslissen, zonder echt te luisteren."
Over de gymzaal wordt sinds 2013 in de gemeenteraad gesproken. Toen werd de situatie al vergeleken met die in een 'Oostblokland'. Bijna elf jaar verder zal het nieuwe onderkomen nog altijd zeker twee jaar op zich laten wachten.
Het liefst zou Theloesen tot die tijd de oude gymzaal nog gebruiken, als dat bouwkundig veilig is. Anders zou volgens hem een opblaasbare gymzaal dicht bij de school 'een geweldig alternatief' zijn.

Zelfde uitkomst

Maar dat is Kundic niet van plan. De alternatieven die zij biedt, vallen volgens haar qua loopafstand binnen de normen en alle gymlessen zouden erin moeten passen. Zij erkent dat er geen bouwkundig rapport ligt dat aantoont dat het oude gebouw onveilig is, maar ziet er niets in dat alsnog te maken. Het zou alleen maar tijd kosten en zij verwacht dezelfde uitkomst.
SP'er Noud Roelen is teleurgesteld dat de wethouder naar abstracte normen verwijst waarom het allemaal wel zou kunnen. "Maar deze kinderen zitten hier voor een oplossing."
Kundic zegt wel toe te willen kijken of de bouw van de nieuwe gymzaal niet op de een of andere manier kan worden versneld.

'Slechte communicatie'

Directeur Ton Meboer van de Margarethaschool hoopt de komende tijd op meer toenadering van de wethouder. Hij hekelt de slechte communicatie vanuit de gemeente. Terwijl zijn school er juist bewust voor kiest om meer te gymmen dan volgens de norm nodig is, legt hij uit. "Juist in deze wijk willen wij sporten en een gezond lichaam hoog in het vaandel hebben. Daarom kiezen ouders ook voor ons. Dat kun je op het laatste moment niet omgooien."
Eerder dit jaar kwam Kundic ook al in discussie met het onderwijsveld over de beschikbare lesruimte in de vrijeschool aan de Brugstraat. Die zou volgens haar voldoende zijn, terwijl de school onder meer in een reportage van Omroep Gelderland liet zien dat het niet past. Toen moest de wethouder bakzeil halen, omdat de gehanteerde normen achteraf niet bleken te kloppen.