Gelderland

'De natuur is dit niet gewend', zorgen over weerschommelingen

Experts maken zich zorgen over de weersschommelingen, die gaan gevolgen hebben voor de natuur.
Experts maken zich zorgen over de weersschommelingen, die gaan gevolgen hebben voor de natuur. © ANP
ARNHEM - Het wordt weer warmer. Na het winterse weer van de afgelopen week met sneeuw en vorst, komt er nu zachter weer aan. 's Ochtends je ruit krabben is daardoor verleden tijd, maar voor de natuur is het minder goed nieuws.
Waar het kwik eerst rond de 0 graden lag, stijgt deze vanaf vrijdag naar 7 graden, en in het weekend zelfs richting de 11 graden. "Vooral in de nacht zit het verschil", zegt meteoroloog Alfred Snoek van Weerplaza. "Het hoort nu 's nachts 2 graden te zijn, maar komende nachten is het rond de 8 graden. Het wordt eigenlijk weer herfstachtig." En dat is voor ons misschien fijn, maar voor de natuur is het verwarrend.

Winterrust verstoord

Volgens bioloog Arnold van Vliet, verbonden aan de Wageningse universiteit, zit er zeker een risico aan de schommelende temperaturen. "We gaan naar de winter, en voor de natuur voelde het ook even zo", legt hij uit. Na een warme herfst zijn de temperaturen van afgelopen week een bevestiging voor de natuur dat de winter er inderdaad aankomt: "We gaan naar de winter, en voor de natuur voelde het ook even zo en dan gaat de natuur in winterrust", legt hij uit.
En die rust kan nu zomaar verstoord worden doordat het plots weer warmer wordt. "Dat activeert de natuur en dieren weer. Vorig jaar hebben we ook zoiets gehad. Toen leek het zo te zijn dat dieren kwetsbaarder waren voor de kou die daarna nog weer kwam. Die afwisseling in temperatuur heeft daar invloed op."

Te veel extremen

Volgens de bioloog is dit niks nieuws en is het hele jaar al uitdagend voor de natuur. Zo was het in mei en juni een droogterecord, terwijl oktober juist de natste maand was. En nu gaan we dus van een warme herfst, naar een koude week, en opnieuw terug naar herfstachtig weer. Volgens Snoek zou het nu gemiddeld rond de 8 graden moeten zijn, maar ook daar zaten we eerst ruim onder en komen we nu weer boven.
En dat gemiddelde zelf is volgens bioloog Van Vliet te hoog. "Het zijn teveel extremen", zegt hij bezorgd. "De natuur is nog niet eens gewend aan dat hogere gemiddelde."
Dat deze extremen nare gevolgen kunnen hebben, daar zijn wetenschappers het wel over eens. Wat de exacte gevolgen zijn, is alleen nog de vraag. Daar moet namelijk nog meer onderzoek naar gedaan worden. "Het is eigenlijk een nieuwe situatie", legt Van Vliet daarover uit. "En een nogal zorgelijke situatie."