Rijk van Nijmegen

Toos (81) borduurt een extreem lang en wereldberoemd tapijt

Na 2,5 jaar fanatiek borduren begint het bij Toos alweer te kriebelen
Na 2,5 jaar fanatiek borduren begint het bij Toos alweer te kriebelen © Omroep Gelderland
GROESBEEK - Het beroemdste tapijt ter wereld is vanaf nu niet alleen in Normandië, maar ook in Groesbeek te zien. De 81-jarige Toos borduurde een kopie van het eeuwenoude Tapijt van Bayeux. Het origineel is 70 meter lang, Toos hield het bij een bescheiden 38 meter.
Ze houdt van borduren, Toos Zegers-Koenders. "Dan valt alles van me af." Ze leerde die vaardigheid al jong. Het werd zelfs een poos haar werk bij het fameuze Stadelmaier in Nijmegen. Een bedrijf dat religieuze gewaden maakte, tot die van de paus aan toe.
"Ja, ja, daar heb ik ook nog aan meegewerkt", memoreert ze. "Met die mijters en alles." Ze borduurt nog altijd religieuze afbeeldingen. Maar het Tapijt van Bayeux dat ze nu heeft nagemaakt trok haar in het bijzonder door de vele paarden. "En vanwege de lengte, de uitdaging ervan. Omdat het zo groot is." Het tapijt verbeeldt de Slag bij Hastings tussen de Britten en de Fransen, op 14 oktober in het jaar 1066.

'Krijg je toch nooit af'

"Ik vond het een mooie afbeelding. Het boekje met de afbeelding van het tapijt heb ik een keer gevonden op een rommelmarkt van jaren terug. En wilde het tafereel altijd al een keer verbeelden. Maar dan zei mijn man iedere keer: 'begin er toch niet aan, dat krijg je toch nooit af'. En toen mijn man was gestorven, ja", verzucht ze. "Dan kom je helemaal in een gat. Nergens geen zin meer in, geen fut meer."
"Toen kwamen we dat boekje weer tegen, daar was mijn dochter ook bij. Toen zei ze: 'mam, is dit niks voor jou om te maken? Dan heb je weer een doel'. Ik zeg: 'ja, maar dat heeft papa me altijd afgeraden'. Waarop mijn dochter zei: 'ja, maar nu ben jij de baas. Waarom maak je het niet? Papa begrijpt dat wel ergens'. En dat is ook wel zo."

Vind maar eens 38 meter stof

Een stofje vinden voor zo'n enorme klus bleek nog niet eenvoudig. Het was een hele zoektocht. "En eindelijk troffen we het dichtbij, in Nijmegen op de markt." Maar ja, als je dan vraagt om 38 meter van die stof, krabt zo'n marktkoopman zich toch even achter de oren.
Hij noteerde het telefoonnummer van Zegers-Koenders en kwam niet veel later op de proppen met 38 meter stof. "En zodoende kon ik er toch aan beginnen."
Toos heeft er tweeënhalfjaar over gedaan.

Andere koek dan sokken stoppen

Na 2,5 jaar fanatiek borduren begint het nu alweer te kriebelen. "Ik wil toch wel weer een keer iets beginnen", bekent de 81-jarige Groesbeekse. "Vroeger als je niets te doen had, zei mijn moeder: ik heb nog wel wat voor je." Ze lacht: "Maar vroeger was het vaak sokken stoppen of een nieuwe voet aanbreien."
Het originele, Tapijt van Bayeux is inmiddels bijna 1000 jaar oud en wordt volgend jaar weer eens gerestaureerd. Dat is hoognodig. Misschien dat Toos nog een telefoontje uit Normandië kan verwachten tegen die tijd.

Kijkje in het atelier

Wie het tapijt van Toos met eigen ogen wil aanschouwen kan dat vanaf komend weekeinde komen doen. Vanaf de opening op zondag 10 december (14.00 uur) tot en met zondag 7 januari zijn het tapijt en de iconen van donderdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur gratis te bekijken in haar atelier in Groesbeek.