Achterhoek / Arnhem en omstreken

Zo slaan inbrekers jouw huis over: 'Laat de vuile vaat staan'

Een inbreker probeert een woning binnen te komen
Een inbreker probeert een woning binnen te komen © Pixabay
GAANDEREN - We zitten midden in de donkere dagen. Gouden tijden voor inbrekers. Het opsporingsprogramma Plaats Delict zocht een expert op: hoe houd je een inbreker buiten de deur?
Om een antwoord op die vraag te krijgen kun je het beste kijken naar je hang- en sluitwerk. Voldoen die aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen?
Marcelino Levering is projectleider bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en weet alles van het tegenhouden van inbrekers. Het is belangrijk dat je huis is beveiligd volgens de eisen van dit keurmerk, zegt hij. "De kans op een inbraak in een woning kan tot tachtig procent verminderen."

Een paar seconden

Levering: "In een woning met eenvoudige sloten heeft een inbreker met een schroevendraaier en een koevoet bij zich maar een paar seconden nodig om binnen te komen. Dat wordt heel anders als je inbraakwerend hang- en sluitwerk hebt. Dan lukt een inbraak niet of heel moeilijk."
Inbraakexpert bij het CCV Marcelino Levering.
Inbraakexpert bij het CCV Marcelino Levering. © Omroep Gelderland/Plaats Delict
Ga naar een vakman die het Politiekeurmerk Veilig Wonen-certificaat voert, adviseert Levering. "Woningen verschillen en die vakman helpt je met een advies op maat."
Soms heb je een slotenmaker nodig. De projectleider waarschuwt voor malafide types. "Er is veel geld te verdienen in die branche. Iemand is fout als hij heel veel geld rekent voor iets wat maar een paar minuten werk is. Goed hang- en sluitwerk kost geld, maar pas op dat je niet te veel betaalt. Kijk op de site van het politiekeurmerk. Een gecertificeerde vakman rekent niet te veel."

'Laat vuile vaat staan'

Behalve goede sloten op je ramen en deuren zijn er simpele maatregelen om het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken, zegt Levering in Plaats Delict.
"Zeker in deze donkere dagen is het belangrijk dat je een bewoonde indruk achterlaat. Ga je de deur uit, al is het maar voor even, laat wat verlichting aan. Blijf je wat langer weg, doe dan de gordijnen niet dicht. Laat ook wat spullen staan, wat vuile vaat of zo, kranten die je aan het lezen bent. Dat wekt bij inbrekers de indruk dat je thuis bent. En dat is belangrijk."

De politie zoekt twee mannen die op 27 oktober rond 20.15 uur inbraken in een woning aan de Kerkstraat in Gaanderen. Uit de woning wordt niets vermist, zegt de politie. De woning was net verkocht en er waren amper waardevolle spullen in de woning. Toch wil de politie graag weten wie de mannen op de beelden zijn.

Dit is een item uit het opsporingsprogramma Plaats Delict van Omroep Gelderland en RTV Oost. Herken je iemand? Bel 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem) of 0800-6070 (Tiplijn politie). Zaaknummer: 2023501710.

'Maak foto's'

Verder adviseert Levering om foto's te maken van spullen die van waarde zijn. "Bij een politieonderzoek komen agenten bij verdachten thuis en als ze spullen vinden die niet van die verdachten zijn, dan kunnen ze aan de hand van die foto's de eigenaar terugvinden."
Het CCV moedigt aan om mee te doen aan buurtpreventiegroepen op Whatsapp. "Je hebt meer ogen en oren in de wijk. Die zien en horen meer en dat vinden inbrekers niet fijn. Die willen anoniem blijven."
Bekijk hier het gesprek met Marcelino Levering, nog meer tips tegen inbraak en beelden van de inbraak in Gaanderen.
Tips om inbraak te voorkomen