Arnhem en omstreken

Arnhem heeft nieuwe regels speciaal voor aanpak Peter Gillis

Wethouder Paul Smeulders en Peter Gillis.
Wethouder Paul Smeulders en Peter Gillis. © bewerking Omroep Gelderland
ARNHEM - Arnhem kan binnenkort eigenaar Peter Gillis zelf boetes opleggen voor de illegale permanente bewoning op zijn vakantiepark in Arnhem. Dat besloot de gemeenteraad woensdagavond. Voorheen kon er alleen worden gehandhaafd richting de bewoners.
Het voorstel van het college en besluit van de gemeenteraad is er ook echt alleen op gericht om Gillis aan te pakken. De nieuwe regels hebben namelijk alleen betrekking op de Kemperbergerweg 771: het park van Gillis. En dat terwijl er meer parken zijn waar permanente bewoning plaatsvindt.

Meeste risico's bij Gillis

Maar die problematiek verschilt in omvang, de mate waarop op de vakantieparken wordt gewoond en de negatieve effecten die deze permanente bewoning heeft, ziet de gemeente. En op Oostappen Vakantiepark Arnhem zouden zich 'de afgelopen jaren de meeste problemen hebben voorgedaan met risico’s voor de leefbaarheid en veiligheid'.
Bovendien wordt het park in toenemende mate gebruikt voor de verhuur aan arbeidsmigranten, schrijft wethouder Paul Smeulders aan de gemeenteraad. Volgens hem wonen mensen er onder slechte omstandigheden in chalets die daar niet voor geschikt zijn.

Aangifte van schietincident

Smeulders erkent dat de complexe en veelzijdige problematiek van de bewoners in het verleden te weinig aandacht heeft gehad, wat heeft geleid tot incidenten. Er was onder meer sprake van drugs, geweld en prostitutie. Onlangs nog is er aangifte gedaan van een schietincident op het park vanuit een groep waar Gillis zelf onderdeel van was.
Het park wordt ondertussen voor recreanten steeds minder aantrekkelijk en die functie raakt ook meer en meer uit beeld, meent Smeulders. "Het risico op ondermijnende activiteiten neemt toe, omdat het op een dergelijke vrij geïsoleerde plek makkelijker is om buiten beeld te blijven."
De laatste jaren maakt de gemeente er al serieus werk van om de permanente bewoning op het park, die ze in het verleden zelf heeft toegestaan, terug te dringen. En met succes, eind 2020 woonden er 109 personen. Dat zouden er nu nog 34 zijn, waaronder 3 kinderen.
Vang die mensen op voordat Gillis om zich heen gaat slaan.
raadslid René Kraaijenbrink (Arnhem Centraal)
Toch wil de gemeenteraad voorkomen dat deze mensen als gevolg van de nieuwe regels op straat of in de daklozenopvang belanden. "Het is goed dat we malafide campingeigenaren aanpakken, maar daar mogen mensen niet de dupe van worden", stelt SP-raadslid Sarah Dobbe. "Vang die mensen op voordat Gillis om zich heen gaat slaan", geeft René Kraaijenbrink (Arnhem Centraal) het college mee.

Gillis wankelt

Het besluit van de Arnhemse raad is een volgende stap in een reeks van gemeenten die optreden tegen de vakantieparken van de realityster. Afgelopen zomer trok Arnhem de horecavergunningen van het park nog in en deze week werd zijn park in Ommel gesloten. Boze demonstrerende bewoners sloten donderdagochtend de auto van de wethouder in.
Het imperium van Gillis lijkt dus steeds verder te wankelen. Zelf was hij niet bereikbaar voor commentaar.
Gillis kan de komende zes weken nog in beroep gaan tegen het besluit van de gemeenteraad. Daarna treden de nieuwe regels in werking en kunnen hem dwangsommen worden opgelegd voor de permanente bewoning op zijn park.