Arnhem en omstreken

Uitslaande brand legt boerderij in de as

De boerderij is onbewoonbaar.
De boerderij is onbewoonbaar. © Omroep Gelderland
ARNHEM - In een pand aan de Koningsweg in Arnhem is in de nacht van woensdag op donderdag een flinke brand uitgebroken. In een groot deel van Arnhem was de rook te ruiken. Een bewoner is vanwege rookinhalatie naar het ziekenhuis vervoerd.
De monumentale boerderij is helemaal uitgebrand en er is sprake van instortingsgevaar. De brandweer heeft twee appartementen in een bijgebouw nog wel kunnen redden.
Een bewoner is naar het ziekenhuis gebracht om nagekeken te worden. De andere bewoners zijn opgevangen door de buren. Ook waren er pony's op het terrein van de hoofdbewoner. Zij staan nu op veilige afstand.

Oud pand met veel hout

"Over de oorzaak kunnen we nog niets zeggen", zegt Marco Misset, woordvoerder van de Veiligheidsregio Gelderland-midden. Het gaat om een oude boerderij met veel hout. "Daardoor kon het vuur flink om zich heen grijpen. Toen wij hier aankwamen was de brand al uitslaand en was er sprake van veel rook", legt Misset uit.
Die rook was goed te ruiken in de stad. De Veiligheidsregio heeft daarom meetploegen ingezet om te controleren of er niet teveel rookontwikkeling zou zijn: "Rook blijft altijd gevaarlijk."
Bij de boerderij is sprake van instortingsgevaar

Nazorg

"De bewoners zijn geschrokken, maar over het algemeen gaat het goed", laat Misset weten. Zodra het nablussen is afgerond, is het aan het team van Stichting Salvage om te onderzoeken wat er voor de bewoners geregeld moet worden. Zij kijken wat de schade is. Als de appartementen nog bewoonbaar zijn, worden die ook door hen schoongemaakt en kunnen de bewoners weer terug naar huis.