Gelderse Vallei / Noord-Veluwe

'Een eer' en 'ontzettend bijzonder', nieuwe Gelderse Kamerleden beëdigd

Hester Veltman-Kamp tijdens de beëdiging.
Hester Veltman-Kamp tijdens de beëdiging. © ANP
DEN HAAG - De nieuwe Tweede Kamerleden zijn woensdag beëdigd. In totaal komen er 67 nieuwe Kamerleden bij. En daarvan komen er tien uit Gelderland. Daar zitten bekende gezichten als Rob Jetten (D66) en Lisa Westerveld (GroenLinks-PvdA) tussen, maar ook wat nieuwe namen. Zoals Hester Veltman-Kamp (VVD) en Henk Vermeer (BBB). Hoe hebben zij die dag beleefd?
"Ontzettend bijzonder", noemt Hester Veltman-Kamp uit Otterlo de beëdiging. "Het is een eer om een volksvertegenwoordiger te zijn en ik heb zin in om aan de slag te gaan."
"Een spannend moment", zo vindt Henk Vermeer uit Harderwijk. "Je naam wordt genoemd en dan sta je daar, het is toch het begin van een verantwoordelijke taak." Beide politici hebben de eed gezworen. Maar wel op verschillende manieren. Vermeer hield het traditioneel met Zo waarlijk helpe mij God almachtig. Veltman-Kamp sprak de woorden Dat verklaar en beloof ik.

Voorbereiding

Voor zover is na te gaan is Veltman-Kamp het eerste Kamerlid ooit uit Otterlo. Ze was jarenlang wethouder en raadslid in de gemeente Ede, maar heeft ook ervaring bij landelijke brandweer. Met de zestiende plek was zij de hoogste nieuwkomer op de lijst van de VVD.
Ook Vermeer heeft ervaring in de lokale politiek. Hij was fractievoorzitter voor de partij Harderwijk Anders. Verder was hij werkzaam in de agrarische sector.
Ze hebben zich weken voor het Kamerlidmaatschap geprepareerd. "Ik heb veel gesproken met andere Kamerleden", vertelt Veltman-Kamp. "En ik bereid me voor op vergaderen en het debatteren. Ik heb er tijd ingestoken om mijn kennis te vergroten."
Voor Vermeer is Den Haag iets minder nieuw: "Er zijn allerlei opleidingen voor nieuwe Kamerleden. Maar ik heb de afgelopen 2,5 jaar als rechterhand van Caroline (Van der Plas, red.) al alles ontdekt. Ik weet hoe het hier werkt en ik hoef de weg niet meer te zoeken in het gebouw."

Vieren met gasten

Toch is zo'n eerste dag ook iets om te vieren. "Wij zijn geïnstalleerd en hebben een borrel gedaan bij Nieuwspoort. Ieder nieuw Kamerlid mocht twee gasten meenemen. Ik ben hier met mijn vrouw en mijn dochter. En we hebben een hapje gegeten", zegt Vermeer.
Ook Veltman-Kamp had gasten mee. "Deze dag heb ik beleefd met mijn ouders en mijn man. En ook wij hebben wat gegeten in Den Haag." Voorlopig blijft de Otterlose nog in het dorp wonen, ondanks de afstand. "Ik begreep dat de dinsdag, woensdag en de donderdag lange dagen zijn in Den Haag. Dus dan blijf ik wel daar. Maar verder woon ik nog gewoon hier in Otterlo."
Henk Vermeer heeft de portefeuilles Binnenlandse Zaken, Economische Zaken en Klimaat & Financiën.
Hester Veltman-Kamp houdt zich bezig met Infrastructuur & Waterstaat en Justitie & Veiligheid.
Henk Vermeer tijdens zijn beëdiging.
Henk Vermeer tijdens zijn beëdiging. © ANP