Gelderse Vallei

Toekomst attractiepark over eten aan zijden draadje

Beoogd terrein van World Food Center Experience in Ede
Beoogd terrein van World Food Center Experience in Ede © Gemeente Ede
De toekomst van het attractiepark over eten in Ede waar tientallen miljoen euro's mee zijn gemoeid, hangt aan een zijden draadje. Veel partijen in de provinciale politiek gaven woensdagavond aan geen heil te zien in het park.
Die partijen hebben samen een meerderheid (30 om 25). De provincie gaf eerder 17 miljoen euro voor het Edese attractiepark. Ook het Rijk en de gemeente Ede dragen bij. In totaal moet het plan 30 miljoen euro kosten. Maar er waren flinke tegenvallers, zoals oplopende kosten en de rechter zette een streep door een vergunning van een aanbouw.
Daardoor moest er een nieuw afgeslankt plan komen, dat werd voor de zomer ingediend. De provinciale bestuurders wilden woensdagavond weten of de Gelderse politiek vindt dat dat plan overeenkomt met eerder gemaakte afspraken over de subsidie van 17 miljoen euro.

Partijen niet enthousiast

Maar de vergadering draaide uiteindelijk meer om of er nog wel steun is voor het park. Partijen zoals de BBB en de VVD gaven al gelijk aan weinig enthousiasme te voelen. Ook de Partij voor de Dieren, de PVV, de SP, JA21, Forum voor Democratie en 50Plus gaven aan het niet te zien zitten.
Andere partijen vinden dat gemaakte afspraken overeind moeten blijven. De provincie gaf eerder geld en stelde daar voorwaarden bij. Volgens de voorstanders voldoet het attractiepark aan de voorwaarden en is het daarom raar om nu het geld toch niet meer te geven. Van het geld van de provincie is al zo'n 4,2 miljoen euro gebruikt. Bovendien zou het Gelders college volgend jaar met nog meer informatie komen.
En pas daarna zou het plan worden besproken, maar het attractiepark staat nu over twee weken al op de agenda. De BBB en de PVV gaven aan een voorstel te willen indienen om met het park te stoppen. Als zo'n voorstel een meerderheid krijgt, komt het park diep in de problemen en is de toekomst zeer onzeker.