Liemers

De zieke en verlegen Esmee Anne werd een zelfverzekerde vrouw

DUIVEN - Esmee Anne uit Giesbeek groeide als klein meisje op met veel medische onderzoeken en bezoekjes aan het ziekenhuis. Toen ze via Stichting Opkikker een opkikkerdag kreeg, ervoer ze voor het eerst dat zij niet het enige kind is dat ziek was. De weken voor kerst slaan Omroep Gelderland en Stichting Opkikker de handen ineen om met een grote statiegeldactie zoveel mogelijk geld op te halen voor deze stichting.
Voorbij de glinsterende lichtjes en het grootste miniatuurkerstdorp van Europa vind je Esmee Anne de Meulmeester (24) in het restaurant van het tuincentrum in Duiven. Zorgvuldig spuit ze slagroomtoefen op de taartjes. Alles ademt hier de warmte van kerst.
Gezellig vindt Esmee Anne het, hoewel de kerstmuziek haar na een aantal weken wel de keel uit gaat hangen. Ze is omringd met de meest mooie taartjes, maar zelf mag ze er niet eentje snoepen. Door haar nier- en darmafwijking moet ze zich noodgedwongen houden aan een streng dieet zonder toegevoegde suikers. Als kind had Esmee Anne heel vaak epileptische aanvallen. Maar ook deze hebben haar nooit tegengehouden. Haar geheim? Haar Opkikkerdag van Stichting Opkikker in 2010.

Opkikkerfamilie

“De stichting is een tweede familie voor mij", vertelt Esmee Anne als ze even pauze heeft van haar werk. “Ze hebben mij gemaakt tot wie ik nu ben, van een ziek verlegen meisje naar een zelfverzekerde vrouw.”
Esmee Anne groeide op in Giesbeek, een klein plaatsje in de gemeente Zevenaar. In het dorp stond ze bekend als ‘dat zieke meisje’, wat er voor zorgde dat Esmee zich alleen voelde. "Ik voelde mij altijd heel erg Remi, alleen op de wereld, alsof ik de enige was die overal rekening mee moest houden. Ik werd gepest met 'epilepsie meisje', en moest vaak naar ziekenhuizen. Tijdens de Opkikkerdag kwam ik erachter dat ik niet alleen was en voelde voor het eerst dat ik niet alleen rekening moest houden met allerlei dingen."

Goud en zilver in Amerika

Een overwinnaar kan je Esmee Anne wel noemen. Naast het dealen met haar fysieke en mentale problemen door haar epilepsie en nier- en darmafwijking, verlegt ze telkens haar grenzen op het gebied van sport. Zo won ze in 2015 bij de Special Olympics World Games in Los Angeles een gouden medaille bij de 800 meter zwemmen en pakte ze samen met haar estafetteteam zilver op de 4 x 100 meter.
Esmee Anne met haar gouden plak
Esmee Anne met haar gouden plak © Special Olympics Nederland
En daar is Esmee Anne uiteraard enorm trots op. "Ondanks dat je erg ziek bent kun je je passie nog wel achterna gaan." Iets dat ze graag wil uitdragen. Vroeger, voor haar Opkikkerdag, had Esmee Anne nooit haar verhaal durven doen, zegt ze zelf. "Soms vragen mensen weleens: is het niet erg om te leven met epilepsie?", vervolgt Esmee Anne haar verhaal. "Dan zeg ik altijd: Ik had het het niet willen missen, want dan had ik de opkikkerfamilie niet gehad."

Statiegeldactie

Stichting Opkikker organiseert voor gezinnen met een langdurig ziek kind Opkikkerdagen. Met als belangrijkste doel: kinderen en hun familie een dag hun zorgen laten vergeten. Maar ook daarna blijft de stichting verbonden met de gezinnen. Ieder jaar worden er meerdere dagen georganiseerd waar ambassadeurs (zo worden de kinderen die een Opkikkerdag hebben gekregen genoemd) worden verwend en ontzorgd.
Een belangrijk doel wat erg belangrijk kan zijn in het leven van zieke kinderen en hun gezin. Maar hier is geld voor nodig en daarom gaat Omroep Gelderland tot en met kerst statiegeld inzamelen voor Stichting Opkikker. Daar hebben we jou bij nodig! Verzamel mee, want elk flesje of blikje draagt bij aan het creëren van kostbare momenten voor gezinnen met een ziek kind.

Kijk voor meer informatie op deze speciale pagina, waar je zelf een inzamelactie kunt aanmelden, kunt doneren, en ook kunt zien waar je je statiegeldflessen en -blikjes kunt doneren.