Arnhem en omstreken

Ondernemers in de schulden na coronasteun: 'Bezig met overleven'

Veel ondernemers moeten nog coronasteun terugbetalen
Veel ondernemers moeten nog coronasteun terugbetalen © ANP
ARNHEM - Het sluiten van de sportschool van Branco Laheij uit Westervoort maakte veel reacties los bij lezers. De ondernemer kwam in de schuldsanering doordat hij uitgestelde belasting uit de coronaperiode terug moest betalen. Merel uit Beuningen vraagt zich af hoe het kan dat zo veel ondernemers na coronasteun nu alsnog in de problemen komen. Omroep Gelderland ging op onderzoek uit.
Veel ondernemers hadden het moeilijk tijdens de coronaperiode. Tijdens de lockdowns moesten zij hun deuren tijdelijk sluiten en zaten ze dus zonder omzet. Als tegemoetkoming kwam de overheid met de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Werkgevers konden deze gebruiken om salarissen door te betalen en werkgelegenheid te behouden. De uitkeringsinstantie verstrekte een voorschot wat gebaseerd was op het verwachte omzetverlies en de loonsom.
Volgens de Kamer van Koophandel (KvK) geeft 7 procent van de ondernemers aan schulden of betaalachterstanden te hebben. Bijna de helft van deze ondernemers heeft betaalachterstanden en schulden omdat ze nog uitgestelde belastingen en/of coronasteun moeten terugbetalen.
De Belastingdienst legt uit hoe de terugbetalingsregeling werkt. "Iemand die een betalingsregeling heeft aangevraagd heeft van 1 oktober 2022 tot 1 oktober 2027 de tijd om die belastingschuld af te betalen", zegt een woordvoerder. "De betalingsregeling moet in 60 maandelijkse termijn, inclusief rente, betaald worden. Als een ondernemer tijdelijke financiële problemen heeft, kan deze regeling onder voorwaarden worden verlengd naar 84 maanden of kan er een betaalpauze worden aangevraagd."
Ondernemers die een betalingsregeling hebben en nu dus moeten betalen, krijgen elke drie maanden een overzicht opgestuurd. "De ondernemer kan hierin zien wat hun belastingschuld is en bijhouden hoe hun betalingen lopen", aldus Lowe.

'Problemen zijn meer intens'

Christaan Hazelaar krijgt dagelijks te maken met ondernemers die zich zorgen maken over hun schulden. Hij is ondernemersadviseur bij de KvK en maakt deel uit van het 'zwaar weer team'. "We zien op het moment een toeloop in de ondernemers die problemen hebben met schulden. Daarnaast is de intensiteit van de problemen groter, bijvoorbeeld omdat we meer met juridische zaken te maken hebben", vertelt hij.
"Een deel van de ondernemers heeft de coronasteun echt gebruikt om een moeilijke periode door te komen. Ze verwachtten dat het later beter zou gaan en ze het geld gewoon terug konden betalen. Als dit uiteindelijk niet gebeurt, komen ze dus in de problemen." Daarnaast vertelt Hazelaar dat een klein deel van de ondernemers een aanvraag heeft gedaan waar ze geen recht op hadden. "Ze wilden dan kijken of ze alsnog iets konden krijgen, maar vaak blijkt nu dat ze dan veel terug moeten betalen."
De KvK helpt ondernemers door te inventariseren of het bedrijf levensvatbaar is. Ook heeft hij een grote mentale rol. "We zijn een soort psychologen voor ondernemers. Deze mensen hebben vaak juist mentale support nodig". Daarnaast worden ondernemers via de KVK doorverwezen naar hulporganisaties zoals Geldfit, het Ondernemersklankbord en Over Rood.

'Aan het overleven geweest'

Jeroen Berends werkt voor Over Rood, een van die hulporganisaties. Hij zag de afgelopen tijd het aantal aanvragen in Apeldoorn verviervoudigen. "Een groot deel van deze ondernemers is echt aan het overleven geweest. Deze mensen leven vaak van dag tot dag en schrikken dan als ze merken dat ze opeens belastingen of coronasteun terug moeten betalen."
Om deze mensen te helpen is het belangrijk dat ze weer het overzicht krijgen over hun situatie. "Mensen die bij ons binnenkomen, zijn vaak het grote geheel kwijt. Wij helpen bij het ordenen van documenten en papieren en kijken dan wat iemand nodig heeft", vertelt Berends. "Vervolgens kijken we welke opties iemand heeft. We geven geen advies, maar kijken wel met iemand mee." Soms blijkt daaruit dat het voor iemand beter is om te stoppen. "Als mensen aangeven 'Het is op, ik kan niet meer", dan is stoppen voor dat moment vaak het beste."

Stel ook een lezersvraag!

Wil jij ook een lezersvraag indienen? Dat kan! Iedere woensdag van 06.00 tot 09.00 uur tijdens de radioshow Goedemorgen Gelderland. Vraag daar alles wat je wilt weten over het nieuws van die dag aan presentator Frank van Dijk.

Hij kiest de verrassendste vraag uit, die de redactie van Omroep Gelderland vervolgens beantwoordt in deze lezersrubriek. Mail jouw vraag naar frank@gld.nl of stuur een appje: 0622054352. Vergeet daarbij niet jouw woonplaats en leeftijd te vermelden.