Rivierengebied

Marechausseemuseum sluit de deuren voor altijd

Een expo in het Marechausseemuseum over de dilemma's tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Een expo in het Marechausseemuseum over de dilemma's tijdens de Tweede Wereldoorlog. © Een expo in het Marechausseemuseum over de dilemma's tijdens de Tweede Wereldoorlog
BUREN - Het gerucht deed al een tijdje de ronde, maar nu is het toch echt officieel; het Marechausseemuseum in Buren sluit voorgoed de deuren. De collectie, die al 51 jaar in het oude pand aan de Weeshuiswal staat, verhuist naar het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Op 22 december sluit het museum voor bezoekers. Eind 2024 vertrekken ze helemaal uit het pand.
Het sluiten van het museum komt niet geheel uit de lucht vallen. "We zijn er al een tijd mee bezig", vertelt algemeen directeur van Stichting Koninklijke Defensiemusea John Sijmonsbergen. Volgens de directeur zijn er meerdere redenen: "Het is niet per se een geldkwestie, maar het zijn wel afwegingen die met geld te maken hebben."

Bijzonder gebouw

Een van die redenen is het gebouw waarin het museum sinds 1972 zit, namelijk het oude weeshuis in Buren. In 1612 gaf Maria van Nassau, dochter van Willem van Oranje, opdracht om in de stad een weeshuis te bouwen. Het pand is ondertussen een Rijksmonument. "Een prachtig gebouw, maar voor een modern museum een heel slecht gebouw", zegt Sijmonsbergen uit.
In het gebouw is moderniseren namelijk een ingewikkelde klus. Daarnaast moet de collectie in een geklimatiseerde omgeving bewaard worden, en dat is in zo'n mooi Rijksmonument een lastige taak. "Als wij de Rijkscollectie beheren, en dat doen wij, moet dat volgens de hoogste normen. In dit gebouw is dat heel slecht mogelijk", legt de directeur uit.
Marechausseemuseum in Buren
Marechausseemuseum in Buren © ANP

Te weinig bezoekers

Het aantal bezoekers werkt ook niet mee voor het museum. Dat zijn er namelijk veel te weinig. Volgens Sijmonsbergen laten de meest recente cijfers een bezoekersaantal van 12.000 mensen per jaar zien. "De Koninklijke Marechaussee verdient een veel groter publiek", vindt Sijmonsbergen. Daarom verhuist de collectie nu naar het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Daar komen met 300.000 bezoekers per jaar namelijk een stuk meer mensen.
Een ander voordeel is volgens de directeur dat het hele verhaal van de krijgsmacht zich dan op één plek bevindt: "Het zal juist een enorme verrijking zijn van de presentatie in Soesterberg dat we daar ook eindelijk eens het verhaal van de Marechaussee gaan vertellen."
Wat er nu in het historische pand aan de Weeshuiswal komt, is nog niet bekend. "Het is niet van ons. Het is aan de eigenaar wat er nu mee gebeurt", aldus Sijmonsbergen. Maar hij weet zeker dat er een nieuwe bestemming voor komt.

'Een drama'

Niet iedereen is blij met het vertrek van het museum uit Buren. "Het doet natuurlijk pijn bij iedereen die betrokken is geweest bij het museum. Zij hebben tomeloze inzet getoond en met hart en ziel aan dit museum gewerkt", vertelt Sijmonsbergen. Maar ook de inwoners van Buren vinden het jammer. Een van hen noemt het "een drama". Hij verwacht dat het vooral voor het toerisme in Buren negatieve gevolgen heeft, maar toch komt het voor hem niet onverwachts. "Ik loop hier bijna elke dag wel langs, en ik zag altijd maar weinig mensen naar binnen gaan. Ik ben benieuwd wat er nu in komt."
"Het is een heel markant gebouw natuurlijk", zegt een frequent bezoeker van het museum. "Laatste jaren waren ze heel goed bezig, ook door een stukje educatie te geven en te wisselen de tentoonstellingen. Dan moeten we nu maar naar Soesterberg."