Gelderland

Met deze zes tips vier jij een veilige kerst

December is de maand van de feestverlichting.
December is de maand van de feestverlichting. © ANP
De feestmaand is aangebroken, voor veel mensen een reden het huis te versieren, zowel binnen als buiten. Maar de schitterende lampjes en sfeervolle kaarsjes brengen ook risico's met zich mee. Hoe zorg je voor een brandveilige december feestmaand? Jet Vroege, woordvoerder van Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, geeft tips.
Met deze zes tips verklein je het risico op brand. "Mocht het toch misgaan, geef hulpdiensten de ruimte om veilig te werken en volg hun aanwijzingen op. Zo kunnen hulpdiensten goed hun werk doen, ook tijdens de feestdagen", begint de woordvoerder.

Zet kaarsen op een stevige, niet-brandbare ondergrond

Tip nummer één is om kaarsen op een stevige, niet brandbare ondergrond te zetten. Vroege: "Plaats hierbij geen echte kaarsen in de kerstboom of in kerststukjes. LED-kaarsen zijn hiervoor een veilig alternatief. Daarnaast is het belangrijk om de kaarsen altijd uit te blazen wanneer je de ruimte verlaat."

Hang de kerstversiering veilig op

Kerstversiering zorgt voor een gezellige sfeer in huis. Maar hoe hang je die veilig op? Zet of hang geen kerstversiering in gangen of op de vluchtroute, zodat je veilig kunt vluchten bij een noodsituatie. Van plan om nieuwe versiering te kopen? Kies dan voor kerstversiering met het niet-brandbare KEMA-keurmerk, legt Vroege uit. De versieringen kun je het beste ophangen met ijzerdraad. "Mocht er onverhoopt toch brand ontstaan, dan valt het minder snel naar beneden."

Zorg ervoor dat je huisnummer goed zichtbaar is vanaf de straat

Misschien een niet zo voor de hand liggende tip, handig voor als de hulpdiensten zich onverhoopt naar jouw adres spoeden: "Hang geen krans of andere versiering over je huisnummer. Test ook eens of je huisnummer in het donker zichtbaar en leesbaar is vanaf de openbare weg. Als elke seconde telt, weten de hulpdiensten je huis snel te vinden", benadrukt de woordvoerder.

'Koppel geen verlengsnoeren aan elkaar'

Rondom de feestdagen komt een verlengsnoer vaak van pas. Bijvoorbeeld voor de kerstboomverlichting of het welbekende gourmetstel. Hierbij geldt het advies om één verlengsnoer per stopcontact te gebruiken. En koppel geen verlengsnoeren aan elkaar. Controleer voor gebruik of de bedrading onbeschadigd is. "Maak je gebruik van een haspel? Rol die dan helemaal af", legt Vroege uit.

Voorkom oververhitting van je olie tijdens het oliebollenbakken

Van plan om oliebollen te bakken? Voorkom een vlam in de pan door de olie niet te heet te laten worden." Oliebollen bak je op een temperatuur van 180 graden. Het is dan ook van belang om de temperatuur van de olie regelmatig te controleren met een thermometer. "Laat de olie ook goed afkoelen na gebruik", is de tip.

Stoken op de Zwitserse methode

Schoorsteenbrand is de meest voorkomende oorzaak van brand in onze regio. Over het algemeen ontstaan deze branden doordat schoorsteen niet goed geveegd is, waardoor die aan de binnenkant vuil is, legt Vroege uit. Het kan ook door het gebruik van verkeerd hout misgaan. Maar wat is dan goed hout? “Het is het veiligst om gebruik te maken van droog en of onbewerkt hout."
Verder geeft de woordvoerster de tip om te stoken op de Zwitserse methode. Een methode waarbij je het vuur van boven naar beneden aansteekt. Deze omgekeerde manier van stoken zorgt ervoor dat er direct vanaf het begin af aan al een bijna volledige verbranding is.