Gelderland

Deze Gelderlanders nemen vandaag plaats in de Tweede Kamer

Lisa Westerveld (PvdA-GroenLinks) is één van de tien Gelderlanders in de Tweede Kamer.
Lisa Westerveld (PvdA-GroenLinks) is één van de tien Gelderlanders in de Tweede Kamer. © ANP
DEN HAAG - De 150 leden van de Tweede Kamer worden deze woensdag geïnstalleerd. Slechts tien van hen komen uit Gelderland, wat betekent dat de inwoners van onze provincie ondervertegenwoordigd zijn in Den Haag.
In Gelderland wonen in totaal 2,1 miljoen mensen, wat staat voor 12 procent van de Nederlandse bevolking. In de Tweede Kamer is maar 6,7 procent van de leden Gelderlander. Dat komt overeen met het aantal Gelderlanders dat op de kieslijst stond tijdens de verkiezingen. 7 procent van de mensen op de kieslijst was Gelderlander.
De meeste Kamerleden komen uit Noord- en Zuid-Holland, bijna de helft van hen. Daarmee zijn deze twee provincies zwaar oververtegenwoordigd, want maar 38 procent van de Nederlandse bevolking woont in een van deze twee provincies.
Bekijk hier waar de Kamerleden vandaan komen:
De overwinning van de PVV wordt gezien als een politieke aardverschuiving. De enorme zetelwinst van Wilders overtrof alle verwachtingen. En dat heeft veel gevolgen voor de samenstelling van de Tweede Kamer, want ook NSC, BBB en GL/PvdA hebben zetels gewonnen ten koste van andere partijen.

Drie Gelderse PVV'ers

De partij die de verkiezingen won, de PVV, komt met 37 zetels in de Tweede Kamer. Drie daarvan worden bezet door een Gelderlander. Marjolein Faber is een bekend gezicht in de Gelderse politiek. De politica uit Hoevelaken was sinds 2011 fractievoorzitter van de PVV in de Provinciale Staten van Gelderland en gaat nu fulltime in Den Haag aan de slag. Dat is niet helemaal onbekend terrein, want voor de PVV leidde ze de afgelopen jaren ook al de fractie in de Eerste Kamer. "Het is waanzinnig, geweldig. Het is heel mooi dat de kiezers ons het vertrouwen hebben gegeven en een signaal dat Nederland het zat is", reageerde Faber de ochtend na de verkiezingen op Radio Gelderland.
Alexander Kops uit Overasselt is ook herkozen voor de partij van Geert Wilders. Daarnaast maakt Elmar Vlottes zijn opwachting voor de landelijke politiek. De afgelopen jaren zat de Arnhemmer met Marjolein Faber in de Gelderse Staten. Dat betekent dat de voltallige Statenfractie van Gelderland vertrekt naar Den Haag.

Drie Kamerleden uit Harderwijk

De Veluwe is goed vertegenwoordigd en met name Harderwijk. Van de tien Gelderse Kamerleden komen er drie uit de gemeente Harderwijk. Eén van hen is Henk Vermeer van de BoerBurgerBeweging. Vermeer is één van de grondleggers van de boerenpartij en was de laatste jaren vooral achter de schermen actief voor de partij. Vanaf vandaag heeft hij een eigen Kamerzetel waarmee hij ervoor wil zorgen dat de 'mens weer centraal staat'.
Christianne van der Wal is bij het landelijk publiek bekend als VVD-minister voor Natuur en Stikstof en komt net als Peter de Groot (ook VVD) uit Harderwijk.

Minister én Kamerlid, hoe kan dat?
De Tweede Kamer controleert het kabinet en dus mag iemand die in de Tweede Kamer zit in principe geen minister of staatssecretaris zijn, want dan controleert het Kamerlid zijn of haar eigen beleid. Maar na verkiezingen is het wel mogelijk dat een demissionair-minister, zoals Van der Wal en Jetten ook in de Tweede Kamer zitten. Wanneer er een nieuw kabinet is gevormd en het kabinet weer missionair, oftewel werkzaam is, dan zijn beide functies onverenigbaar.

Volgens de Grondwet (artikel 57) mag een Eerste Kamerlid niet tegelijkertijd in de Tweede Kamer plaatsnemen. Dat betekent voor senator Marjolein Faber dat ze op de dag dat ze geïnstalleerd wordt in de Tweede Kamer, afscheid neemt van de Eerste Kamer.

Stoffer en Jetten

Twee provinciegenoten leiden een fractie. Chris Stoffer uit Elspeet volgt nestor Kees van der Staaij op als SGP-voorman. De SGP is één van de weinige partijen die de afgelopen verkiezingen het aantal zetels wist te behouden. In de campagne voor de verkiezingen in november kreeg Stoffer felle kritiek van andere partijen, omdat hij naar een abortuskliniek in Rotterdam-Zuid ging om pro-life wakers te steunen. Rob Jetten van D66 is één van de jongste fractievoorzitters in de Tweede Kamer en kom uit Beek-Ubbergen.
Hester Veltman uit Otterlo is een bekende naam in de politiek in Ede, waar ze lang wethouder was. Vanaf vandaag zit ze voor de VVD in de Kamer. Ook de Nijmeegse Lisa Westerveld keert terug. De GroenLinks-politica komt nu uit voor de gezamenlijke fractie GroenLinks/PvdA.

Wat gebeurt er vandaag?
Vanaf 13.00 uur nemen 67 nieuwe Kamerleden voor het eerst plaats op hun blauwe stoel. Ze leggen dan de eed of de belofte af. Vanaf dat moment zijn ze officieel Kamerlid en kunnen ze deelnemen aan debatten en stemmen. Ook de Kamerleden die de vorige regeerperiode in het parlement zaten worden opnieuw geïnstalleerd. Op de website van de Tweede Kamer kun je de installatie live volgen. Gisteren werden de vertrekkende Kamerleden al toegesproken door de Kamervoorzitter.