Rijk van Nijmegen

Gelderse ziekenhuizen vol door kinderen met longklachten

Kinderlongarts Peter Merkus van het Radboudumc
Kinderlongarts Peter Merkus van het Radboudumc © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Volle bedden in het Radboudumc, maar ook in andere Gelderse ziekenhuizen. Veel jonge patiënten kampen met longklachten.
Alle bedden voor kinderen in het CWZ en het Radboudumc in Nijmegen liggen vol met patiëntjes met longontstekingen en andere luchtwegaandoeningen, meldt kinderlongarts Peter Merkus van het Radboudumc. Het gaat om kinderen van alle leeftijden. "Op dit moment wordt ook de kinder-ic voor honderd procent bezet door kinderen met luchtwegaandoeningen."

Hoge koorts en buikpijn

Ook huisartsen melden meer longaandoeningen. Volgens het RIVM zijn de kinderen vooral ziek door het RS-virus, het coronavirus en het rhinovirus die heersen onder alle leeftijdsgroepen.
Volgens de longarts moet je als ouder op het volgende letten: "Hoesten is heel gewoon, maar als je ziet dat je kind benauwd is, en hoge koorts, buikpijn en geen eetlust heeft, dan kun je overleggen met de huisarts. Maar bel niet meteen op de eerste dag met hoge koorts".

Handen wassen

Volgens Merkus zijn door de zachte herfst meer virussen in de lucht. Doordat kinderen minder getraind zijn tegen de virussen zijn ze meer kwetsbaar. Doorgaans genezen ze goed, maar het is natuurlijk beter om te voorkomen dat ze ziek worden. Dat kan door regelmatig je handen te wassen, door als je aan het snotteren bent niet iedereen te knuffelen en door niet te roken en niet te vapen als er iemand verkouden is.