Gelderse Vallei / Rivierengebied

Dit 'menselijke Kamerlid' wordt nu wethouder

Evert-Jan Slootweg (CDA) uit Bennekom verlaat de Tweede Kamer
Evert-Jan Slootweg (CDA) uit Bennekom verlaat de Tweede Kamer © ANP
BENNEKOM - De verkiezingen zijn achter de rug, de stemmen geteld en de verkenning is begonnen. Woensdag komt de nieuwe Tweede Kamer voor het eerst samen, maar dat betekent ook dat deze dinsdag Kamerleden afscheid moeten nemen. Zo ook Evert-Jan Slootweg (CDA) uit Bennekom.
"Toch wel een beetje met weemoed", noemt Slootweg het afscheid. "Ik ben vanaf 2017, met een paar onderbrekingen, Kamerlid geweest. En het blijft heel eervol. Dat er dan een einde aan komt, dat stemt wel een beetje verdrietig."

Meer menselijkheid

"Voor jou telt vooral de inhoud", sprak de Kamervoorzitter Vera Bergkamp de Bennekommer vandaag toe. Voor alle afzwaaiende Kamerleden had ze een persoonlijk woordje. "Je Kamerlidmaatschap begon met het verlangen naar meer menselijkheid in de zorg", vervolgt Bergkamp. "Mensen die een steuntje in de rug nodig hebben, dat is wat voor jou telt. Geen woorden maar daden, zei je erbij."
Meer menselijkheid in de zorg was Slootwegs doel. "Maar ik vind het altijd heel lastig om dan te zeggen van 'dit heb ik bereikt'. Want je hebt minimaal nog altijd 75 andere collega's nodig voor een meerderheid."
"Waar ik wel blij mee ben is dat een psychische stoornis nu ook een grond is om gebruik te kunnen maken van voorzieningen uit de langdurige zorg. Want lange tijd was dat alleen voor mensen met een geestelijke of totaal fysieke handicap. Daar ben ik wel trots op. Dat is dus een beetje menselijkheid."

Geen vakantie

Dinsdag zwaait Evert-Jan Slootweg af, en donderdag begint hij al aan zijn nieuwe baan als wethouder in de gemeente West Maas en Waal. Dus een weekje vakantie zit er niet in. "Hoewel mijn werk sinds de verkiezingen natuurlijk wel een stuk rustiger was. Er waren toen namelijk geen debatten, dus heb ik wel iets langer uitgeslapen dan ik normaal zou doen."
"Maar ik vind dit ook wel een mooie uitdaging om direct aan te gaan. Want bij de gemeente zitten ze al langere tijd met een vacante plek." En volgens de Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp mag West Maas en Waal blij zijn met zijn komst. "De mensen daar kunnen een hele betrokken en menselijke bestuurder verwachten. Ik wens je daarbij al het goeds", voegde ze daar vanmiddag aan toe. "En die woorden doen je dan wel goed", zegt Slootweg.