Rijk van Nijmegen

Nijmegen wil 'natuur in de stad' versterken

Het gemeentehuis van Nijmegen
Het gemeentehuis van Nijmegen © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De natuur staat wereldwijk onder druk. Verschillende soorten planten en dieren komen minder voor of sterven uit. Ook in Nijmegen, zo zegt het stadsbestuur. Maar gelukkig komen er ook weer soorten terug. Met diverse maatregelen, omschreven in de biodiversiteitsagenda, wil Nijmegen de natuur een handje helpen.
Beschermende maatregelen zoals natuurlijker bosbeheer en schonere rivieren hebben hun vruchten al afgeworpen. Zo zijn de zeearend en de zalm weer te zien rond Nijmegen.

Wethouder: stad en natuur geen tegenpolen

Wethouder Klimaatadaptatie en Stadsvergroening, Cilia Daemen: “Stad en natuur hoeven geen tegenpolen te zijn. De stad functioneert als biotoop, als leefomgeving voor plant en dier. Verschillende soorten planten en dieren zijn echte ‘stadsbewoners’, zoals de huismus en de muurvaren. Groen is belangrijk om de biodiversiteit te versterken en zorgt voor een prettige en gezonde leefomgeving. Zo wordt en blijft Nijmegen een aantrekkelijke en duurzame stad."
Een wezel in Nijmegen
Een wezel in Nijmegen © Gemeente Nijmegen
Bij de ontwikkeling van nieuwe projecten houdt het stadsbestuur rekening met het behoud van de biodiversiteit bijvoorbeeld door te kijken waar verharde wegen plaats kunnen maken voor groene ruimte.

'Natuurparels' met elkaar verbinden

De gemeente wil ook de zogenoemde natuurparels die als leefgebied belangrijk zijn onderling verbinden. Stadsecoloog Joep van Belkom die mensen op excursie door de stad laat zien hoe veel planten- en dierensoorten er voorkomen, plaatst al foto’s van dieren die faunapassages in de Waalstad gebruiken.
De maatregelen om de natuur een handje te helpen worden in overleg met bewonersgroepen uit de diverse wijken genomen. Zo zijn er al plannen voor vleermuizen, inclusief het monitoren daarvan, en ideeën voor stadslandbouw in het Goffertpark.